Județul Dâmbovița stă foarte bine în ceea ce privește autorizarea la plată a fermierilor, a anunțat astăzi, purtătorul de cuvânt al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, APIA, Oana Năstase.

"La nivelul județului, avem 23 703 cereri unice înregistrate în 2019, iar din aceștia aproape toți au primit măcar o plată, au fost autorizați măcar pentru o schemă de sprijin. Din 22 ianuarie, am început plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii, mai exact în sectorul vegetal plata pentru cultură și sunt câteva scheme simple și în sectorul zootehnic. Este o noutate, pentru acest plăți începeau undeva în luna martie ", a precizat Oana Năstase.

23.703 fermieri au solicitat sprijin in sectoarele vegetal si zootehnic  prin cererea unică, pentru o suprafață agricolă de 123.574,46 ha și un număr de animale  10.168 bovine, 38.241 ovine, 15.806 caprine și 9086,09 tone lapte.

Tot în luna ianuarie, APIA a primit și cererile de plată pentru motorina achiziționată și utilizată în trimestrul IV al anului trecut. Sprijinul pentru motorină constă în rambursarea diferenței de acciză și se stabilește pentru fiecare an cât va primi fermierul pentru litrul de motorină achiziționat. 163 de cereri de finanțare au fost înregistrate până la acest moment. Sprijinul pentru 2019 trimestrul IV este de 1,89 lei/litru. Pentru 2020, s-au primit 395 de cereri de acord de finanțare în luna decembrie 2019 și, pentru fiecare litru s-a stabilit 1,52 lei.

"În cazul în care un fermier nu reușește să vină să depună cererea de acord prealabil în ultima lună a anului, poate solicita în orice lună, însă, nu nu va primi sprijin decât pentru motorina achiziționată și utilizată din luna următoare aprobării acordului", a mai explicat reprezentantul APIA.

Începând cu luna februarie, APIA va relua întâlnirile în teren cu fermierii.