Legea privind vaccinarea obligatorie este dezbătută, săptămâna aceasta, la Camera Deputaților, for decizional, după ce a fost adoptată de Senat. Dacă legea trece de plenul Camerei Deputaților merge la promulgare. Înainte de dezbaterea din comisie și de votul în plen, cei care se opun vaccinării obligatorii au început presiunile pe parlamentari să nu voteze legea. Deputații au primit sute de mesaje în care li se cere „în numele poporului, urmaș al lui Decebal”, să nu voteze o lege prin care copiii „vor fi supuși injectării forțate” impusă de „marea ocultă mondială”. Dezbaterea are loc în plină epidemie de gripă și în fața unor amenințări precum criza de coronavirus.
Și deputatul PNL Cezar Preda a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că a primit peste 1000 de mail-uri pe acest subiect.
"Cred că am peste o mie de mail-uri să nu fiu de acord cu legea vaccinării, drept fundamental (...) O amendă poate să salveze viața unui copil care moare din cauză că nu e vaccinat? De când cu amenzile salvăm vieți? Eu cred că salvăm vieți cu o politică corectă și, dacă 80% din populație dorește vaccinarea obligatorie, de ce atâta presiune pe noi și de ce facem exact ceea ce, până la urmă, ne obligă o minoritate?", a declarat Preda. Parlamentarul liberal a vorbit și despre efectele pe care le-a generat în rândul populației reacția autorităților în fața crizei coronavirusului.
"Ce se întâmplă acum ar fi fost un semnal extraordinar pentru tot ceea ce înseamnă organizații mondiale, pentru tot leadershipul politic să arate că un virus poate să distrugă și să creeze crize mai mari decât înarmările, conflictele regionale sau globale. Se vede că leadershipul politic nu este la nivelul la care să înțeleagă și, din acest motiv, avem și reacții complet nesincronizate, s-a introdus panică.. Vedeți, comportamente de la a închide granițe, de a declara stare de război, ce înseamnă asta? Eu cred că reacțiile acestea disproporționate fac populația, cetățeanul obișnuit efectiv să nu mai înțeleagă și să nu mai aibă încredere în nimeni și în nimic. Eu nu cred că acest virus este mai complicat ca orice virus de la noi".
Ce prevede legea vaccinării obligatorii
Plenul Senatului a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. Din 2017, legea a fost blocată la Camera Deputaților.
Legea prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ ar urma să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.