"Astăzi, 28 mai, marcăm o zi cu o semnificație dublă pentru țara noastră: Ziua Eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și a poporului nostru și, respectiv, o zi cu semnificație creștină profundă dedicată Înălțării Mântuitorului nostru Isus Hristos. Astăzi, comemorăm sacrificiul eroilor care au murit pentru independența și libertatea României, comemorăm patriotismul de care au dat dovadă cu prețul vieții lor pentru a apăra, prin luptă, integritatea și granițele României într-o zi în care creștinismul rememorează sacrificiul suprem al Mântuitorului nostru.
Titus Corlățean: Astăzi, ne îndreptăm atenția către eroii noștri și vom fi întotdeauna recunoscători pentru jertfa lor pe câmpul de onoare!
- Details
- DB24News
- Politic
Hotărârea ca Ziua Eroilor să fie comemorată cu prilejul Zilei Înălțării Domnului a fost luată prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, de către autoritățile române împreună cu Sfântul Sinod. Data de 28 mai a fost stabilită în raport cu cele decise prin Tratatul de la Versailles, prin care țările beligerante s-au obligat, prin semnarea tratatului, la întreținerea mormintelor ostașilor aflate pe teritoriile statelor respective și a monumentelor comemorative ridicate în cinstea acestora.
Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cea de a patruzecea zi de la Sfintele Paște, Sărbătorea Înălțării Domnului nostru Isus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor ca sărbătoare națională.
Așadar, astăzi ne îndreptăm atenția către eroii noștri și vom fi întotdeauna recunoscători pentru jertfa lor pe câmpul de onoare, valorificându-le exemplul de abnegație. Recunoașterea internațională politică și juridică a granițelor României reîntregite cu Transilvania, la 4 iunie 1920, prin Tratatul de Pace de la Trianon, se datorează în mare măsură acestor eroi ai Armatei Române și jertfei lor din Primul Război Mondial și, respectiv, din incursiunea militară din iulie-august 1919 în Ungaria, finalizată cu ocuparea Budapestei și înlăturarea pericolului generat de regimului bolșevic al lui Bela Kun.
Marcarea Centenarului acestui moment istoric peste puține zile, la 4 iunie 2020, reprezintă în egală măsură omagierea pe care Statul Român o realizează în memoria acestor eroi prin intermediul recentei Legi de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, adoptată de Parlamentul României la data de 13 mai 2020.
Forța unei națiuni se află în unitate, curajul de a lupta pentru idealuri, libertate și credință!
Glorie eroilor români căzuți la datorie!
Glorie Mântuitorului nostru pentru sacrificiul suprem!
Hristos S-a înălțat!"
Titus Corlățean, Vicepreședinte al Senatului,
Președintele Departamentului de politică externă al PSD