• În perioada 1 ianuarie 2020- 10 aprilie 2020, 566.370,88 de metri cubi de material lemnos au ieșit prin punctele de trecere a frontierei de stat. În aceeași perioadă a anului 2019 au ieși din România 307.345,33 metri cubi de material lemnos. 
  • Comisia Europeană a avertizat din nou, joi, că, în România din cauza defrișărilor ilegale și a poluării aerului, procedurile de infringement au fost deja lansate.

 

„Pro România a devenit în ultima perioadă un fel de «câine rău» la adresa Guvernului pentru că suntem singura voce care mai are curajul să strige la toate ilegalitățile pe care le face Guvernul și când de fapt se întâmplă aceste lucruri revoltătoare.

Tăierile ilegale, defrișările necontrolate, care au legătură directă cu campaniile de susținere financiară pentru PNL reprezintă un astfel de subiect. Ne aducem aminte cum premierul Ludovic Orban lua apărarea, fără nicio jenă, marilor companii străine care tăiau pădurile României afirmând «că derulează o campanie profund dăunătoare» atunci când se prezintă filmulețe cu zeci și sute de camioane încărcate cu bușteni și plecând din România. Mai recent, și ministrul Mediului, domnul Costel Alexe, a afirmat că este o campanie de fake-news atunci când sunt prezentate clipuri cu trenuri încărcate cu lemne părăsind România.

Cu alte cuvinte, suntem toți proști și nu vedem ce trebuie. Doar că domnului Orban îi dau peste mâine realitatea și Comisia Europeană. Lucrurile stau cam astfel și realitatea este aceasta pe care vi-o prezint eu acum. În perioada 1 ianuarie 2020- 10 aprilie 2020, 566.370,88 de metri cubi de material lemnos au ieșit prin punctele de trecere a frontierei de stat. În aceeași perioadă a anului 2019 au ieși din România 307.345,33 metri cubi de material lemnos. Adică exporturile de masă lemnoasă au fost aproape duble în primele patru luni ale acestui an față de anul trecut.

Comisia Europeană a avertizat din nou, joi, că, în România din cauza defrișărilor ilegale și a poluării aerului, procedurile de infringement au fost deja lansate.

Potrivit unui comunicat al Executivului european, Comisia solicită României să combată exploatarea forestieră ilegală și să procedeze mai bine pădurile situate pe Siturile Natura 2000 de pe teritoriul său. Vă citez din comunicat: «Comisia îndeamnă insistent România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul, care interzice producerea și introducerea pe piața UE a produselor obținute din bușteni recoltați în mod ilegal. Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. După ce a analizat în detaliu argumentele prezentate de România în urma unei scrisori de punere în întârziere trimise în februarie 2020, Comisia a ajuns la concluzia că problemele de la fața locului nu au fost de fapt soluționate. Prin urmare, Comisia emite în prezent un aviz motivat. Dacă România nu i-a măsuri în termen de o lună, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu acest caz», a avertizat Bruxelles-ul.

I-aș întreba de astfel pe domnii Orban și Alexe: Și Comisia Europeană duce campanii de fake-news, domnilor? Și Comisia Europeană duce campanii de denigrare la adresa marilor firme străine care defrișează România? Sau de fapt avem o problemă uriașă pe care PNL nu vrea să o rezolve pentru că și-ar tăia alimentarea de la un canal important de susținere financiară. Eu cred că de fapt acesta este adevărul”, spune deputata Pro România, Oana Vlăducă.