Viceliderul social-democrat, Radu Popa, critică, într-o intervenție online, lipsa măsurilor de sprijin ale guvernului cu impact devastator asupra sectoarelor economiei românești. Unul dintre cele mai afectate domenii este, în viziunea sa, agricultura.
„România stă pe doi piloni importanți, resursa agriculturii și resursele energetice. Am atras atenția la debutul pandemiei, în luna martie, atunci când am prezentat un plan de relansare economică care avea în vedere investiții majore în industrie, în infrastructura rutieră și de căi ferate, în proiectele mari hidrotehnice. De asemenea, cred că subvenționarea într-o formă cât se poate de explicită a agriculturii era o altă soluție. Personal, resimt foarte puternic o frustrare față de calitatea proastă și, mai ales, nesănătoasă a produselor agroalimentare din import care au invadat piața. Îmi amintesc că, în 25 septembrie, premierul Orban a fost la Lungulețu și a zis că a venit să facă piața, dar a plecat de acolo cu două fotografii pentru el și pentru candidatul pe care l-a susținut și problemele au rămas la fel de mari în spatele acestei vizite. Vă reamintesc că zona Lungulețu, în luna septembrie, a înregistrat un surplus de producție de 107.000 de tone de cartofi și nimeni nu le spune oamenilor ăstora ce vor face cu această producție, pentru că ei din asta trăiesc. Zona Lungulețu, Potlogi, Poiana, Slobozia Moară, este cunoscută pentru producția mare de cartofi și de varză… În partea cealaltă, pe Valea Dâmboviței, sunt producțiile mari de mere și cu excepția unei singure asociații, nu există nici o formulă și nicio formă de asociere care să-i sprijine pe agricultori. Nu există un plan strategic de relansare a agriculturii. Sunt condiții inechitabile practicate de bănci în relație cu agenții economici din acest sector.
Dar, premierul Orban a făcut acum vreo patru luni o vizită și la Dragomirești, a inaugurat o linie de producție de măști care a mers 24 de ore, atât cât să facă poze și să le distribuie pe rețelele de socializare.
Este mai mult decât regretabil, este foarte periculoasă această abordare pentru că creează, în opinia publică, sentimentul periculos că guvernul nu are nicio soluție. Eu cred că aceste capacități de păstrare în condiții optime a produselor, și la Lungulețu și pe Valea Dâmboviței, sunt oportune, ele pot să deservească și o rețea națională de distribuție, cu puncte pe zona de sud a României. Dâmbovița este un bazin ofertant din punct de vedere agricol, suntem aproape de autostradă, suntem aproape de București, și am putea face din aceste zone spații a arealului de dezvoltare economică bazate pe producția internă. Din păcate, nimeni nu ia în calcul asta și tot ce observăm sunt măsurile de sancționare a celor care muncesc. După 9 luni de criză tot ce ne spune Guvernul este să ne spălăm pe mâini”, a declarat Radu Popa, în cadrul unei conferințe de presă online.