Una dintre poate cele mai elaborate și cuprinzătoare oferte electorale pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie este cea cu care social-democrații vin în fața cetățenilor.
Este structurată pe două paliere și țintește două direcții de acțiune care sunt interconectate, în plan național și județean. Cele mai importante capitole ale programului de guvernare propus de PSD au fost trecute în revistă, vineri, în cadrul unei conferință de presă, la Târgoviște, de către cel care conduce lista de candidați pentru Senatul României, Titus Corlățean, candidat pentru un nou mandat.
”Oferta pe care o facem va merge pe două paliere și vizează două direcții de acțiune: una la nivel național și acolo fac referire la programul de guvernare pe care PSD l-a finalizat, ați luat cunoștință de prezentarea publică a multor capitole de guvernare în domenii foarte importante, urmează și prezentarea celorlalte, s-a muncit serios și am fost singurul partid consecvent în a căuta soluții și a le propune.
Urmează și alte capitole, inclusiv cel de politică externă, am avut onoarea să lucrez și să finalizez acest capitol.
Candidații vor veni cu propunerile care sunt relevante direct pentru județul Dâmbovița, complementare soluțiilor naționale, cu acest specific județean. Acolo unde există competențe ale parlamentarilor, noi ne angajăm să susținem realizarea și implementarea acestui program, începând cu Master Planul care a fost prezentat.
Câteva din elementele din programul de guvernare al PSD:
Sunt nouă mari capitole.
Primul Finanțe și economie: unul dintre obiectivele principale se referă la siguranța locurilor de muncă prin investiții și sprijinirea firmelor care produc în România. Toate programele de sprijin pentru companii sunt condiționate de menținerea sau crearea locurilor de muncă. Ne-am fixat ca obiective: Scăderea impozitelor pe salariile mai mici de 6000 de lei, până la impozit zero pe salariul minim. Nu va fi o presiune pe mediul de afaceri.
Sprijinirea salariaților cu copii, avem soluții concrete pe care le propunem, inclusiv vouchere pentru a lăsa copilul la creșă ca să nu renunțe la locul de muncă, vouchere pentru copii preșcolari care nu au absențe, stimuli de reinserție în muncă și pentru achiziția în rate a unor locuințe.
Creșterea salariului minim pentru păstrarea salariaților în România după modelul salariului minim european, dar și creșterea graduală a pensiilor calculate pe contributivitate.
Pe Sănătate: avem elemente concrete pe termen scurt, mediu și lung pe teme legate de gestiunea pandemiei, inclusiv accesul neîngrădit la teste acolo unde și când este nevoie, creșterea capacității de răspuns a sistemului public de sănătate.
Ca prioritate strategică avem: acces sigur și echitabil la servicii de sănătate de calitate pentru toți cetățenii, fără a-i împovăra financiar (înființarea a 800 de centre comunitare medicale, acces neîngrădit la medicamentele esențiale, compensarea lor ori a vaccinurilor sau a tratamentelor din programele naționale; starea de sănătate a femeii și copilului, relansarea/dezvoltarea medicinei școlare.
Elemente principale din capitolul de Muncă: siguranța locurilor de muncă, sprijin financiar pentru orice firmă ce înființează și menține 1-2 ani locurile de muncă, voucher de reconversie profesională a angajaților până la o sută de mii de euro / firmă, finanțări a cursurilor de calificare, susținerea familiilor cu copii, program de stimulare a natalității prin vouchere de 400 de euro la nașterea fiecărui copil și vouchere pentru creșă până la intrarea în grupa pregătitoare.
Elementele principale din Educație: menționez doar subtitlurile, școli inteligente pentru copii inteligenți (platformă digitală dar nu declarativ, ci cu soluții tehnice și resurse), biblioteci multimedia, platforme digitalizate, catalogul virtual etc.
Programul național de sprijin al elevilor presupune instituirea unui nou tip de bursă, cea de asistență socială având un cuantum de 1000 lei lunar, pentru copii care provin din sistemul de protecție, instituționalizați.
De asemenea, avem introducerea disciplinelor de viață, educație pentru stil de viață sănătos, educație economică și antreprenorială, educație juridică, educația dreptului muncii.
Elemente principale pentru agricultură: avem un proiect de lege promovat de PSD – asigurarea apei pentru agricultura românească, pe tot circuitul, gratuit; sprijinirea fermierilor care se asociază și majorarea subvențiilor.
Protecția mediului înconjurător: dezvoltarea aplicației Radarul pădurilor, stoparea exporturilor de lemn brut etc.
Elemente legate de energie în special legate de capacitatea de extracție a gazelor naturale și racordarea la rețeaua de gaze, până în 2024, pentru încă un milion de familii.
Cultură: sunt elemente extrem de concrete și de protecția socială a artiștilor, și de accesul la cultură, de crearea unui fond de urgență și a unuia de dezvoltare pentru cultură, dar și actualizarea legislației pentru monumentele istorice (un program național menit să reabiliteze și să restaureze monumentele dedicate soldaților care au căzut în cele Două Războaie Mondiale)”, a arătat senatorul Titus Corlățean.