Interviu acordat în exclusivitate pentru db24news.ro de vicepreședintele Senatului, Titus Corlățean, președinte executiv PSD Dâmbovița, fost ministru de Externe și al Justiției, diplomat de carieră
Rep: Domnule senator, mai sunt câteva zile până la alegerile parlamentare din 6 decembrie, campania electorală a intrat în linie dreaptă. Cum s-a văzut această perioadă electorală atipică, marcată profund de pandemie, prin ochii dvs. de candidat?
T.C.: Este o campanie electorală fără precedent, n-am mai trăit o astfel de campanie și fac politică de prin 2001, de la juniorat, din tineretul social-democrat. Am fost și eu cu lipitul afișelor la început, am făcut și eu lucrurile pe care tinerii le fac într-un partid politic. N-am mai trăit o astfel de campanie electorală datorată situației pe care o cunoaștem, a constrângerilor în principal. Unele au fost în mod vădit impuse exagerat de partidul de guvernământ pentru a stopa posibilitatea de campanie în comunicare directă, pentru a împiedica această comunicare care avantajează PSD-ul și a mutat totul în mediul virtual, online acolo unde știm că, în mod tradițional, cei de dreapta și hashtagiștii de la USR PLUS stau mai bine. Ei bine, nu mai stau atât de bine cum stăteau odată, și noi ne-am mișcat bine. Am făcut acest efort respectând regulile, cu măștile de protecție, cu dezinfectant și salutându-ne într-un mod neobișnuit (râde) cu antebrațul sau cu pumnul, până când ni s-a spus că nici cu pumnul nu avem voie să ne salutăm. Am întâlnit mii de oameni în două săptămâni de campanie, am fi întâlnit mult mai mulți dacă situația ar fi permis-o. A fost foarte bine că am putut să luăm pulsul cetățenilor.
- "Dacă ar fi să dau un sfat unui penelist ar fi să evite piețele din România în această perioadă, inclusiv aici, în Dâmbovița!"
Am constatat un grad de revoltă care crește, și mă refer în primul rând la Dâmbovița, în rândul oamenilor care muncesc cinstit. Există un grad de revoltă față de măsuri luate de guvernanții PNL care au lovit foarte dur în viața lor. Cunoaștem chestiunile cu piețele... Dacă ar fi să dau un sfat unui penelist ar fi să evite piețele din România în această perioadă, inclusiv aici, în Dâmbovița. Am văzut o reacție la Corbii Mari, am intrat în târgul respectiv pe care prefectul, la ordinul Guvernului PNL, a dorit să-l închidă, i-a și trimis o corespondență primarului PSD de la Corbii Mari. Același tip de corespondență i-a fost trimis și primarului de la Potlogi. Am fost dimineață în târg pe care, de asemenea, prefectul a vrut să-l închidă, după cum Guvernul a închis acum 10 zile piețele care erau organizate în interior. Au fost măsuri respinse de primarii PSD cele de interzicere a târgurilor deschise, produsele fermierilor se vând în continuare acolo și felicit și susțin primarii PSD pentru acest lucru. În schimb, același prefect PNL n-a deranjat cu nimic târgurile de la Lungulețu sau de la Brezoaele în care se vând și haine, pentru că acolo sunt primari PNL. Este clar o discriminare și o acțiune mizerabilă din partea guvernanților care stârnește revolta oamenilor. Simțim că oamenii vin tot mai aproape de noi, sunt oameni hotărâți care vin la vot și este un lucru important, pentru că sunt încă temători, dar văd un grad de mobilizare tot mai mare la vot. A fost un bun prilej de a le spune oamenilor și cam ce dorim să facem legat de locurile de muncă, de impozitare, de salarii, de pensii, de agricultură.
- "Trebuie să știi să-ți și placă și să găsești acele momente care sunt frumoase! Sunt chestiuni de empatie, chestiuni care fac o campanie mai frumoasă și care lasă amintiri"
Și mai e un element. În general, caut în campaniile electorale, dincolo de obligațiile de campanie, uneori te trezești dimineață, ești obosit după zilele anterioare, ți-e mai dificil să o iei de la capăt de dimineața până seara, dar trebuie să știi să-ți și placă și să găsești acele momente care sunt frumoase. De exemplu, întâlnesc familii care vin la gard și, inevitabil, și cu animalele din gospodărie, și încerc să mă joc cu ele, cu pisicile sau câinii, mie îmi plac animalele. Cu copiii, în general, îmi place să mă joc, dar evit, în această perioadă, din rațiuni de protecție. Am foarte multe fotografii foarte amicale cu pisoi, cu căței (râde!), am și eu acasă și pisoi și un cățel. Pe de altă parte, mi s-a întâmplat la Ciocănești să găsesc băieții jucând în stradă tenis cu piciorul și și-au pus fileu improvizat acolo. Am intrat într-o echipă și am jucat împreună, meci egal a fost până la urmă, n-am supărat pe nimeni. Sunt și alte momente în care oamenii și, în special, persoanele în vârstă, doamnele, care, când te descoperă, te recunosc, te-au mai văzut la televizor vin și oricum ai face, te iau în brațe, dar ne ferim așa să nu ne atingem ca să respectăm un minimum de reguli. Sunt chestiuni de empatie care fac o campanie mai frumoasă și care lasă amintiri. Am o poză celebră deja cu un producător de varză, pe marginea drumului național, la Tărtășești, îngheța acolo, ne-am oprit, l-am salutat, am stat de vorbă, era supărat că nu mai are acces în piețele din București în primul rând și am dorit să transmit un mesaj de susținere pentru producătorii români, pentru fermieri și pentru produsele românești, pe facebook. Pagina mea oficială de facebook a fost înființată în urmă cu doar 10 zile, n-am sponsorizat absolut nimic, respect regulile de campanie, și a avut un impact în doar o noapte și o zi de peste 50 000 de persoane care au vizualizat și asta înseamnă foarte mult. Am targhetat mai mult pe Dâmbovița pentru că fermierul respectiv este din Tărtășești. Asta înseamnă că gradul de revoltă din societate este uriaș față de măsura aceasta abuzivă a guvernanților PNL. Mai am o fotografie cu un trandafir de la marginea unei case, foarte frumos pe frigul acesta... Lucrurile acestea dau sare și piper unei campanii electorale.
Rep: Nu ați postat și pe pagina de facebook astfel de elemente de culoare...
T.C.: Urmează, voi face zilnic aceste chestiuni... În ultimele două săptămâni, am avut niște mesaje politice, unele legate de modul în care, de exemplu, PNL și USR au blocat activitatea Senatului și știți că sunt senator în Biroul Permanent cel care conduce Senatul. Practic, Senatul României a fost blocat de o lună de zile, nu mai muncește, nu mai legiferează, pentru că domnii și doamnele de la PNL, USR, dar și UDMR-iștii am văzut că s-au alăturat, au blocat din rațiuni politice. Ori, noi avem legi importante de adoptat acum în pandemie. Urmează poze din campanie, începând de astăzi, veți vedea scene de viață, din România profundă, nu sunt inventate, nimic artificial și asta îmi spune deja, și nu o spun cu aroganță, care va fi scorul din decembrie la alegerile parlamentare din Dâmbovița și la nivelul României, pentru că Dâmbovița nu este ceva separat, ce este în Muntenia nu este ceva distinct față de ceea ce este în Moldova și chiar și în Transilvania care, tradițional, era altfel racordată. Colegii din țară îmi spun că se întâmplă lucruri tot mai critice față de guvernarea Iohannis-Orban-PNL. Vom vedea la 6 decembrie.
Rep: Această nemulțumire de care vorbiți nu credeți că se va transfera și asupra partidelor de opoziție? S-au tot întâmplat lucruri, în ultima perioadă, care au iritat cetățenii...
T.C.: Da, este o întrebare legitimă, cetățenii vor decide, până la urmă, la urne. Nu fac eu predicții, dar, vă spun din constatările directe, nu înseamnă că este un eșantion științific stabilit în întreaga societate. Dar, am întâlnit foarte mulți oameni și continui să merg în campanie și în următoarele zile, oamenii compară și își aduc aminte și regretă profund, unii mi-au spus că l-au votat pe Iohannis pentru că este german, că este organizat, că mai știu eu ce... Regretă acum și își mușcă degetele aproape la propriu. Lucrurile acestea revin acum la greu în memorie multora și spun da, uite PSD-ul a făcut pentru noi asta, asta și asta, pe când ăștia ne-au nenorocit, închid țara, ne omoară pe toți. Aceste chestiuni vin prin comparație și, din punctul nostru de vedere, este un lucru bun pentru că un act de bună guvernare al PSD, fără să fi fost perfect și fără să fi fost toți îngeri în echipa PSD, guvernarea a fost mult mai bună, cu creștere economică, creșterea veniturilor, nu mai vorbesc de salariile medicilor și profesorilor. Comparativ cu ce se întâmplă acum, tot mai mulți sunt determinați să iasă la vot și credeți-mă că nu vor vota ieșind la vot radicalizați puterea actuală. Vor vota ca sancțiune alternativa pe care o consideră bună guvernare și care ar putea să redea speranța românilor.
Rep: Vă așteptați la o prezență mai mare la urne decât cea de la alegerile locale?
T.C.: Din măsurătorile sociologice care se fac săptămânal, se înregistrează, în ultima perioadă, o creștere a dinamicii și a celor care spun că sunt hotărâți să iasă la vot. Până acum două săptămâni, prezența estimată era destul de mică. Se constată de două săptămâni o creștere a entropiei în sistem, cum ar spune fizicienii, a gradului de agitație, de nemulțumire și a dorinței de schimbare în societatea românească și acest lucru spune că există o nemulțumire tot mai largă și manifestă, uneori în formule aspre. Nu vreau să vă citez cuvintele pe care le-a auzit din partea unor cetățeni la adresa președintelui Iohannis și Guvernului PNL. Asta înseamnă o prezență mai mare care crește. Mă aștept să fie o prezență substanțial mai bună decât era inițial estimată, adică nu mai jos decât la locale.
- "Eu nu am timp de atacuri personale, nu am timp să atac pe unii și pe alții, dar am timp și îmi fac în continuare să fiu foarte prezent, așa cum am făcut-o timp de 4 ani, să fac lucruri bune pentru cetățeni și să redau speranța împreună cu colegii"
Rep: Candidați pentru un nou mandat din partea județului Dâmbovița și deschideți lista PSD pentru Senat. Inevitabil, ați devenit și ținta unor atacuri din partea adversarilor politici care vă reproșează că nu ați fost destul de prezent în județ și suficient de activ în rezolvarea problemelor din teritoriu...
T.C.: Am onoarea de a conduce lista PSD la Senat în județul Dâmbovița și este un mandat care deja pe mine m-a onorat, să fiu parte a echipei PSD Dâmbovița, să reprezint cetățenii și interesele economice și sociale ale județului în Parlamentul României. Acum, suntem în perioada aceasta de campanie electorală și se spun foarte multe lucruri, sunt atacuri, unele cu caracter personal care sunt de-a dreptul urâte unele dintre ele. Fiecare face, în această perioadă, ce știe. Și este scris în poate cea mai importantă carte care s-a scris în istoria umanității, Biblia, că ceea ce iese pe gură iese din prisosul inimii. Atunci când veți auzi cuvinte urâte sau formule de atac urâte la adresa unor persoane, veți știi că acel lucru izvorăște din interior. Așa încât fiecare face ceea ce știe în această perioadă. Unii se ocupă de ceea ce au făcut o viață, se numește securism, alții se încarcă de un trecut și ego-ul prea puternic îi marchează. Un astfel de cuvânt care înseamnă "eu am făcut" trebuie însoțit întotdeauna de "eu și echipa sau noi", cuvântul magic, noi am făcut. Noi, la PSD, nu ieșim cu emfază în față să spunem că eu sunt centrul universului și spunem noi am făcut și vrem să facem în continuare. Aceasta este logica noastră, a PSD-ului. Eu nu am timp de atacuri personale, nu am timp să atac pe unii și pe alții, dar am timp și îmi fac în continuare să fiu foarte prezent, așa cum am făcut-o timp de 4 ani și să fac lucruri bune pentru cetățeni și să redau speranța împreună cu colegii. E nevoie de speranță în societatea românească, astăzi, într-o criză care îi afectează pe oameni. Speranța înseamnă soluții concrete.
Rep: Ce proiecte veți susține pentru județul Dâmbovița, dacă cetățenii vă vor da votul pe 6 decembrie?
T.C.: Sunt oameni care mă opresc așa cum s-a întâmplat la Ciocănești care mi-au spus "lucrez într-o firmă privată și știu că ați mărit salariul minim, dar am o problemă cu programul de muncă. La patron, programul de muncă înseamnă 10 și uneori 12 ore și nu mai pot, nu mai rezist". Ei nu mai au voie să aibă sindicate în companiile private că nu le dau voie patronii. O astfel de chestiune se reglează și voi face acest lucru. Voi discuta cu Inspecția Muncii și voi întreba "dumneavoastră, Inspecția Muncii ați fost în vizită, în control și ați verificat modul în care se respectă programul de muncă al angajaților?" De la soluțiile mici până la chestiunile mari de politică salarială care îi vizează și pe cetățenii din Dâmbovița, și pe cei care lucrează la Arctic, și pe cel care lucrează într-o companie privată, dar și într-o instituție de stat. Sunt lucruri pe care vreau să le facem în echipa PSD... Sunt lucruri care îi vizează e producători, și uitați-vă, noi am votat o lege, deci n-am tăcut, n-am dat doar din gură așa cum fac alții, am votat o lege care să redeschidă piețele și vă spun că, dacă PSD câștigă alegerile, le vom redeschide imediat. Vom redeschide școlile care îi vizează și îi interesează pe părinții, pe copiii și pe profesorii de aici, din Dâmbovița. Sunt foarte multe lucruri pe care le avem în proiect, le-am prezentat în programul de guvernare. Apropo de Arctic, îmi dădea cineva lecții de știință pe tema asta... N-a spus nimeni că noi am inventat Arctic-ul de la Ulmi, a doua capacitat de producție, dar ajutorul de stat, acela care a permis să se realizeze investiția a fost plătit cu sprijinul nostru, al parlamentarilor PSD de către Guvernul PSD, mare parte din ajutorul de stat. Racordarea la sistemul de gaze centralizat murise, se blocase, din varii considerente și a trebuit să merg personal, cu directorul de la acel moment de la Arctic Găești la o mare companie internațională, de două ori să discutăm, să se găsească soluții concrete, să insistăm și am găsit aceste soluții concrete, au făcut investiții, au făcut racordarea la sistemul de gaze și am fost acolo când s-a făcut proba. A fost un moment extraordinar să vezi că am pus și noi umărul, puțin, la acea capacitate. Avem astfel de proiecte și în viitor.
- "Am discutat cu Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și dorim să promovăm o lege, un proiect național cu finanțare națională și europeană care să permită reabilitarea tuturor acestor monumente. Să reabilităm fața acestei țări și din punctul de vedere al simbolisticii istoriei"
Mai am un proiect la care țin foarte mult și dvs., ca jurnalist de la Târgoviște, știți că am chestiunea asta a sensibilității temelor naționale, așa cum a fost Legea Trianon și altele înainte. Am un proiect pe care l-am discutat cu colegul Ionuț Vulpescu, actualmente senator și viitor deputat PSD de Dâmbovița, el fiind cu rădăcini din Dobra, tatăl său a fost un preot foarte iubit în comunitate. Am discutat cu Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și dorim să promovăm o lege, un proiect național cu finanțare națională și europeană care să permită reabilitarea tuturor acestor monumente, și sunt de patrimoniu cele mai multe dintre ele, dedicate celor care au luptat în Primul Război Mondial, va urma un al doilea, pentru Al Doilea Război Mondial. Vorbim de resurse importante pentru că, uitați-vă, mare parte dintre ele sunt într-o stare de degradare evidentă. Mai încearcă primarii să mai refacă, dar, când noi sărbătorim Ziua Eroului, și ne strângem în jurul monumentului, de la preot până la copii îmbrăcați în ii, profesorul, primarul, vedem monumentele cum sunt și nu este bine. Trebuie să știm să îi onorăm pe cei care au făcut sacrificii extraordinare chiar cu viața pentru ca noi să trăim astăzi în țara asta care este apărată, este securizată și care are mai multă prosperitate decât a fost acum 30 de ani. Vreau să vin cu această lege, să o adoptăm și să reabilităm fața acestei țări și din punctul de vedere al simbolisticii istoriei. Spunea cineva odată că o țară fără statui nu-și va cunoaște istoria. Uitați-vă în principal la statele europene cu vechi democrații sau state care au fost imperii, că e și asta o discuție, uitați-vă în Austria, în Ungaria, Franța, Spania, sunt țări pline cu statui cu cei care au marcat istoria imperială. Noi nu am fost imperiu, am fost mai degrabă cuceriți de unii și de alții și am rezistat. Dar, fără a proiecta istoria adevărată prin simbolistica și prin statui suntem o țară care ne vom uita istoria. Generația tânără de astăzi este tot mai puțin știutoare de rădăcinile noastre și trebuie să-i ajutăm din acest punct de vedere, iar una dintre modalități este aceasta despre care v-am spus.
Va urma!
Material realizat de S.C. INTACT COOL MEDIA S.R.L., la comanda PSD Dâmbovița, CMF 11200020