Senatul şi Camera Deputaţilor sunt convocate luni în prima sesiune parlamentară din acest an.
Pentru următoarele săptămâni, pe agenda aleşilor se vor afla mai multe proiecte care vizează, între altele, modificarea legilor justiţiei, reforma din sănătate şi educaţie, dar şi un cod electoral modern.
Prioritară va fi dezbaterea bugetului de stat pe anul în curs şi a legii plafoanelor care trebuie să stea la baza construcţiei bugetare.
Proiectul care va fi dezbătut cu celeritate de Parlament în perioada următoare este cel al bugetului de stat pentru anul în curs.
Documentul nu este însă finalizat, deşi liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au avut numeroase întâlniri pe această temă.
Replica PSD la întârzierea depunerii proiectului în legislativ a fost prezentarea propriei variante de buget.
Deputata PSD de Dâmbovița, Carmen Holban spune că, spre deosebire de coaliţia de dreapta, social-democraţii propun un buget de dezvoltare, nu de îngheţare a salariilor, care asigură resurse pentru sănătate, educaţie şi investiţii.
"Bugetul de stat pentru acest an nu este finalizat din cauza neînțelegerilor dintre partidele coaliției de guvernământ, care nu se pun de acord cu sumele distribuite ministerelor. Mai mult, deficitul bugetar pentru anul trecut este de 101,92 miliarde lei, adică 9,79% din PIB, mult mai mare decât cel de 7% angajat de guvern în fața Comisiei Europene. De asemenea, România riscă să piardă 30,4 miliarde de euro, bani europeni destinați Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR), întocmit de fostul guvern Orban, cu actualul premier în acea vreme ministru al Finanțelor, care a fost respins de Comisia Europeană. Despre bugetul pe anul în curs nu ni se spune mare lucru, astfel încât s-ar putea să vină primăvara și țara să nu aibă buget, ceea ce ar fi incredibil. Acest fapt are repercusiuni nefaste pentru toate comunitățile, mai ales pentru localitățile din zona rurală, care dispun în prezent doar de sumele necesare cheltuielilor curente, de avarie, în niciun caz de bani pentru dezvoltare și investiții, așa cum promiteau guvernanții că vor „dezvolta” România. În aceste condiții, pericolul ca majoritatea unităților administrativ teritoriale să intre în incapacitate de plată este iminent. Dacă nu avem buget, avem în schimb ordonanțe de urgență care plafonează salarii, iar despre majorarea salariului minim nici nu se pune problema pentru reprezentanții Guvernului, aspect ce încalcă flagrant legile în vigoare! Creșterea salariului minim, legiferată de PSD, ar fi în măsură să diminueze efectele dezastruoase ale pandemiei asupra populației și, totodată, ar încuraja puterea de cumpărare și relansarea economiei. Din păcate, din ceea ce se observă, executivul de dreapta nu are niciun gând de a ajuta oamenii să treacă cu bine peste actuala perioadă dificilă", a arătat social-democrata, luni, în cadrul unei conferințe de presă.