Proiectul Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în valoare de 65 de milioane de euro este unul ratat, atrage atenția vicepreședintele Pro România, Adrian Țuțuianu.
"Este vina fostei conduceri a CJ Dâmbovița susținută de PSD", a semnalat viceliderul Pro România, joi, într-o conferință de presă, la Târgoviște.
El spune că implementarea acestui proiect ar fi venit să sprijine colectarea selectivă a deșeurilor cu consecințe atât asupra protecției mediului, cât și asupra cheltuielilor pe care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) le va face în viitor.
"Este imposibil să se recupereze timpul pentru că s-a scos acum doar aplicația la licitație, va dura un an de zile licitația, trece și 2021. În doi ani de zile, să implementezi un proiect de 65 de milioane de euro pe o zonă extrem de sensibilă pentru județ va fi imposibil", susține Țuțuianu.
El a vorbit și despre consecințele ratării acestui proiect.
"S-ar putea să ne trezim în 2022, 2023 că județul nu mai are capacitatea de a depozita gunoaiele menajere. Groapa de gunoi de la Titu e aproape plină, la Aninoasa s-au creat niște celule de depozitare noi, nu se procedează la o selecție a gunoaielor făcută profesionist și riscurile pentru județ sunt majore", a concluzionat acesta.
- Peste 500 de tone de gunoi au fost aduse în Dâmboviţa din judeţele învecinate!
Anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a semnat contractul privind serviciile de consultanţă în vederea elaborării Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor (PJGD) 2019-2025, în judeţul Dâmboviţa. Obiectivul general al PJGD îl reprezintă stabilirea cadrului general pentru asigurarea unui sistem durabil de gestiune a deşeurilor la nivel judeţean, pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor şi ţintelor specifice stabilite de legislaţie, prind deşeurile. Acest plan va servi drept bază, atât pentru stabilirea necesarului de investiţii şi a politicii în domeniul gestionării deşeurilor, realizarea şi susţinerea sistemelor de management integrat al deşeurilor la nivelul judeţului, cât şi obţinerea finanţărilor pentru proiectele de profil.
Peste 500 de tone de gunoi au fost aduse în Dâmboviţa din judeţele învecinate, asta, în condiţiile în care depozitele din Aninoasa sunt aproape pline.
Fostul președinte al CJD vorbea despre mărirea redevenţei datorate consiliului judeţean cu 10 %, măsură pe care trebuia să o ia consiliul director şi adunarea generală a ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, n.r.) Deşeuri.
Alexandru Oprea susţinea atunci că a fost încălcat contractul pe care administraţia judeţeană îl are încheiat cu firma care administrează groapa de gunoi de la Aninoasa, singura funcţională din judeţ.
„Contractul de concesiune încheiat nu permitea operatorului să facă acest lucru. Este clauză de mărire a redevenţei, dar se poate ajunge şi la rezilierea contractului. Măsurile trebuie dispuse gradual, că e uşor să reziliezi, dar ce faci?! Cine face operarea gropii, achiziţie publică. Avem agenţi de supraveghere ai ADI, care trebuiau să vadă”, afirma Oprea.