Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, domnul Titus Corlățean, l-a primit pe E.S. domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România.
În cadrul întrevederii, cei doi demnitari au pus în evidență relațiile excelente bilaterale dintre cele două state și au exprimat dorința de a le consolida și intensifica, spre beneficiul celor două țări. Un interes special îl vor reprezenta mecanismele parlamentare, începând cu Comisiile pentru politică externă și grupurile parlamentare de prietenie.
Cei doi oficiali au făcut o evaluare a Președințiilor române și germane ale Consiliului UE, în special în legătură cu promovarea unor dosare complexe, importante pentru coeziunea europeană, care au implicat un efort semnificativ de compromis din partea actorilor politici europeni. În acest context, senatorul Corlățean a menționat apreciativ inițiativa promovării, ca prioritate a Președinției germane, aderării Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, obiectiv esențial și pentru cealaltă organizație europeană, partener al UE, respectiv Consiliul Europei.
Au fost abordate și o serie de alte dosare europene de interes, precum Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România și aderarea României la spațiul Schengen, obiectiv legitim și care rămâne valabil și în prezent, printr-o posibilă procedură graduală.
Totodată, au fost abordate și o serie de subiecte de interes pentru agenda bilaterală, inclusiv necesitatea cooperării strânse și predictibile între autoritățile competente din cele două țări pentru gestionarea corespunzătoare a dosarului muncitorilor români sezonieri, cu asigurarea respectării drepturilor acestora și a regulilor de siguranță sanitară.
Au fost evocate și perspectivele electorale din toamna acestui an din Germania, precum și evoluțiile politice interne din România.
În acest context, senatorul Corlățean a menționat preocuparea față de ascensiunea din ultimii ani a discursului bazat pe ură, care poate genera consecințe extrem de negative în societate și care necesită o reacție corespunzătoare din partea instituțiilor statului, în baza legii, dar și din partea partenerilor externi ai României.
Întâlnirea a avut un caracter de substanță și s-a desfășurat într-o atmosferă amicală, care confirmă soliditatea relațiilor de parteneriat dintre România și Germania.