Coaliția de guvernare este acuzată că vrea să dea un tun de 400 de milioane de lei, suma pe care BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte (actuala Aedificium Banca pentru Locuinte) trebuie să o returneze statului român, în baza a două hotărâri definitive prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat constatările Curții de Conturi în urma controalelor la cele două bănci.
Adrian Țuțuian, coordonatorul Pro România Dâmbovița, a arătat că această sumă este mai mare decât cea alocată primăriilor pe anexa 7 de la buget și că proiectul a trecut de Senat, prin adoptare tacită.
El a reliefat faptul că, în pofida faptului că guvernanții nu majorează nici pensii, nici salarii, au pregătit un tun.
"Cunosc speța foarte bine, ea a mai fost promovată printr-o OUG a Guvernului care a fost respinsă în mandatul în care eu eram parlamentar și în comisia economică. Curtea de Conturi a constatat că cele două bănci au încasat de la stat niște prime aferente unor contracte pentru persoane care nu aveau dreptul la încasarea lor. Este vorba despre un sistem de economisire pentru construcția și achiziția de locuințe. Curtea de Conturi a constatat nelegalitatea încasării primelor de către cele 2 bănci care dețin aproape întreaga piață de economisire în vederea construcției de locuințe și a dispus ca suma de 400 de milioane să fie recuperată de la bănci. Este falsă teza pe care o susțin, în expunerea de motive, cei de la Guvern că, în felul acesta, ar trebui să plătească clienții băncilor. Nu clienții băncilor au încasat primele, ci cele două bănci implicate. Însuși titlul legii este mincinos, lege privind exonerarea clienților băncilor de economisire creditare în domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând prima de stat și accesorii. Din păcate, majoritatea actuală pune mai presus de interesele noastre naționale interesele unor bănci private. Probabil că și la Camera Deputaților actul normativ va trece, prin procedură de vot pentru că, altfel, nu au cum să rezolve problema. Putem constata că guvernul și premierul Cîțu sunt tributari unor instituții financiare bancare sau nebancare și sunt foarte puțin interesați de ceea ce se întâmplă cu viața românilor" , a explicat Adrian Țuțuianu.