Deputații au votat, miercuri, 24 martie, proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție cu 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”.
Proiectul a fost adoptat, însă, cu amendamentul potrivit căruia magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.
Camera Deputaților este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Senatul.
PSD nu a votat proiectul în forma actuală. Marcel Ciolacu a anunțat, la Târgoviște, că va sesiza Curtea Constituțională.
- "E o direcție bolnavă în care puterea de dreapta duce România, apropo de independența necesară a Justiției!"
"Lucrurile merg într-o direcție extrem de proastă, de gravă în România pentru că este un asalt al puterii de Dreapta de a pune mâna, efectiv, pe Justiție", a explicat senatorul Titus Corlățean.
"Ce s-a întâmplat acum mai puțin de două săptămâni, pe un proiect de lege care stabilea cu norme imperative, cu proceduri, cu pași, cu termene și competențe, interdicția absolută pentru magistrați de a fi colaboratori, de a fi sub acoperire, pentru servicii de a racola magistrații... Noi avem în legislație, dar e o chestiune extrem de subțire în clipa de față...acel proiect de lege pe care PSD îl propusese a fost foarte bine primit de corpul magistraților, în primul rând de judecători. Votul pe care majoritatea PNL-USR și UDMR l-a dat, în Senat, de a respinge această lege este un vot extrem de grav și semnalul pe care l-au dat este liber la racolări! Semnalul politic pe care îl dă guvernarea de dreapta, sub patronajul președintelui care tace complice, este că ne reîntoarcem la sistemul de dinainte. Faptul că se dorește desființarea unei secții, atenție! nu e direcție! e o secție mică, la Parchetul General, nu e la Palatul Victoria, nu e la președinție, nu este la Parlament, cu magistrați, singurii care au fost desemnați în această secție din tot cuprinsul structurii, fără interferență politică, fără ministru al Justiției, fără președinte, CSM exclusiv, combinat cu tot acest asalt e o direcție bolnavă în care puterea de dreapta duce România, apropo de independența necesară a Justiției! Noi ne vom bate în continuare în Parlament și aceste lucruri le ridicăm la nivelul structurilor europene. Opinia publică ar trebui să reacționeze și salut actul de curaj al magistraților care au tăcut multă vreme. Sunt, în special, judecători și mai ales doamne judecător curajoase care au spus lucruri. În audierea de la Camera Deputaților, vom face, sper, și la Senat acest lucru, au fost magistrați care au spus lucruri foarte grave, judecători, dar și procurori. Fost procuror general de Curte de Apel de la Prahova care a spus exact care au fost abuzurile îngrozitoare în sistem. Puterea de dreapta duce România, din nou, acolo de unde am plecat!", a arătat demnitarul.