Senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean, a adresat, astăzi, guvernanților o interpelare parlamentară în plen, pe tema acțiunilor și măsurilor care trebuie întreprinse pentru a marca oficial ziua de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon în România, în baza legii pe care a inițiat-o și care a fost votată în Parlament în 2020.

"Aștept cu mare interes reacția guvernanților care, anul trecut, prin intermediul reprezentanților lor în Parlament și mai ales a lui K.W.Iohannis s-au opus, fără succes, adoptării și intrării sale în vigoare. Vă invit pe toți să facem, la rândul nostru, un gest românesc firesc și sa arborăm drapelul de stat al României ori să depunem măcar un buchet de flori la monumentele închinate soldaților căzuți în Primul Război Mondial, care au făcut posibilă prin jertfa lor Marea Unire de la 1 Decembrie 1918", spune demnitarul social-democrat.

Adoptată în luna mai 2020 de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, Legea inițiată de senatorul PSD Titus Corlățean prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat. În acest sens, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.