Vicepreședintele Pro România, Adrian Țuțuianu, spune că dezbaterea în Parlament a Planului Național de Redresare și Reziliență este doar de fațadă și nu va rezolva nimic din problemele ridicate în angajamentele asumate de România.
- Cele 16 miliarde de euro care sunt primiți cu titlu de împrumut sunt monitorizate, din perspectiva utilizării, de către Fondul Monetar Internațional!
"Este doar un exercițiu de imagine la care au consimțit domnul Cîțu cu domnul Ciolacu. Această dezbatere nu va rezolva nimic din problemele care sunt discutabile în angajamentele asumate de România și sunt curios dacă se vor întâmpla măcar trei lucruri: să se elimine din Ordonanța de Urgență avizul obligatoriu al Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene pentru accesarea de bani din cadrul acestui program. Este un mijloc de direcționare politică a banilor din PNRR și se pare că fiecare ministru, în special de la USR, caută să-și asigure mijloace de control pe bani publici. Sunt curios dacă, astăzi, parlamentarii din partidele politice contestatare ale acestui PNRR vor reuși să obțină vreo explicație la faptul că cele 16 miliarde de euro care sunt primiți cu titlu de împrumut sunt monitorizate, din perspectiva utilizării, de către Fondul Monetar Internațional. Aici, trebuie să observăm două chestiuni: atunci când vine FMI să supravegheze ce se întâmplă într-o economie înseamnă că vin și măsurile de austeritate", spune liderul Pro România.
- "Programul Național de Redresare și Reziliență redevine un fel de MCV (Mecanism de control și verificare) care va stabili condiționalități permanente pentru România, cu riscul ca mare parte din acești bani, granturi sau împrumuturi, să nu poată fi utilizați"!
Mai mult, acesta atrage atenția asupra faptului că România este, din nou, tratată ca o țară de rang doi, iar PNRR redevine un fel de mecanism de control și verificare care vine la pachet cu măsuri de austeritate.
"În al doilea rând, România este din nou tratată, în cadrul Uniunii Europene, ca o țară de rangul doi, din moment ce i se impune controlul pe 16 miliarde de euro. Nu am auzit ca, la vreuna din țările care au depus PNRR, să fie instituit un asemenea mecanism de control. Practic, Programul Național de Redresare și Reziliență redevine un fel de MCV (Mecanism de control și verificare) care va stabili condiționalități permanente pentru România, cu riscul ca mare parte din acești bani, granturi sau împrumuturi, să nu poată fi utilizați ", a explicat Țuțuianu.