Renunțarea la banii de la stat pentru partidele politice este doar o chestiune de populism și nu de realism, este de părere liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, președintele organizației liberale județene Dâmbovița.
Liderul liberal a taxat inițiativa celor de la AUR pe care i-a acuzat de demagogie și a arătat, de la tribuna Senatului, că finanțarea partidelor politice cu bani de la stat este un pas înainte în lupta anticorupție.
- "Să fim un pic mai realiști, să trecem peste o anumită doză de populism și cred eu că vom înainta și vom ajunge ca țările dezvoltate care au mers pe niște principii"!
"Eu cred că trebuie să fim realiști și raționali. Un partid funcționează cu bani. Ne-am obișnuit, ca să dea bine la presă, la popor, să venim să spunem că nu avem nevoie de una și de cealaltă. Deci, un partid funcționează cu bani. Am deja o anumită vechime în politică și am văzut destule: au fost două măsuri logice. Una, cea cu campaniile electorale când nu s-a mai permis să vii cu tot felul de materiale și vă spun că foarte puțini bani au mai fost necesari după aceea și a fost foarte bine, nu s-a mai umplut ca pomul de Crăciun fiecare localitate de nu mai înțelegeai nimic și a doua, această măsură de a se acorda de la stat o anumită sumă pentru a funcționa partidele. De e consider că au fost bune? Pentru a putea funcționa trebuie să strângi niște bani, uneori, destul de mulți. Când trebuie să strângi niște bani îți creezi niște obligații față de anumite persoane care vin să sprijine. Acele obligații, de multe ori, hai s-o spunem real că dacă tot povestim așa și ne facem că n-am făcut nimic în viața asta decât ne-am uitat la televizor, e greșit. Să spunem realitatea, în momentul în care nu mai e nevoie de așa ceva nu mai ai obligații față de un om care vine să spună că a fost alături de partid. Se termină cu acea veche corupție de care vorbeam despre acele eterne dosare care se tot făceau despre unde și cum au venit banii. Nu sunt sume mari, credeți-mă, pentru statul român și, pentru activitatea și corectitudinea politică, e benefic să existe acești bani fără să mai fie nevoie de subterfugii și scandaluri pentru a se rezolva partea materială la partide. În felul acesta, există și o egalitate de șanse pentru că sunt partide mici care apar și nu pot să se finanțeze, să se dezvolte și nu-și pot pregăti o imagine pe bani corecți și normali. Eu cred că măsura luată este logică, iar faptul că venim și cerem să tăiem acești bani o facem pentru a arăta poporului cât de mult ne pasă, dar în realitate, greșim. Sunt atâtea lucruri unde putem tăia banii și unde, într-adevăr, merg degeaba și cred că ar trebui să ne axăm pe ele. Haideți să fim un pic mai realiști, să trecem peste o anumită doză de populism și cred eu că vom înainta și vom ajunge ca țările dezvoltate care au mers pe niște principii", a declarat senatorul Virgil Guran.
Inițiativa de tăiere a subvențiilor de la stat pentru partide aparține grupului senatorial AUR care dorește modificarea art. 96 din legea 334/2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, argumentând că formațiunile politice pot să funcționeze și fără bani de la stat. Raportul comisiei juridice a fost unul de respingere a propunerii legislative. Senatul este prima cameră sesizată.