Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului, Renate Weber. PSD a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională decizia plenului reunit.
Potrivit procedurii, Avocatul Poporului nu este demis automat dacă sunt respinse rapoartele de activitate. Pornind de la această decizie a plenului reunit se va formula cererea de revocare.
Senatorul PSD Titus Corlăţean, care a precizat că intervine într-o şedinţă „în care condiţiile caracterului neregulamentar sunt confirmate”, a susţinut că respingerea rapoartelor, în special a celui din anul 2020, reprezintă doar un pretext „cu iz stalinist” pentru schimbarea Avocatului Poporului.
„Avocatul Poporului este o instituţie de rang constituţional fundamentală pentru orice democraţie de tip occidental şi care trebuie să funcţioneze în deplină şi garantată independenţă", a precizat senatorul. "Am citit cu atenţie şi interes, în principal, Raportul Avocatului Poporului pe anul 2020 – an de pandemie şi de restricţii – un document complet, de 124 de pagini, dar şi raportul comun al Comisiilor juridice, document foarte interesant, de 12 pagini şi un pic. Remarc cu apreciere volumul uriaş de activitate al instituţiei Avocatului Poporului şi modul independent în exercitarea competenţelor în domenii esenţiale pentru drepturile şi libertăţile fundamentale”, a arătat Corlăţean.
- "Este ruşinoasă inventarea unor obligaţii care nu aparţin unei instituţii independente şi de rang constituţional"!
El i-a întrebat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului dacă au lecturat raportul pe anul 2020, în care sunt menţionate, de exemplu, domeniile în care există cele mai numeroase plângeri ale cetăţenilor români, în total 14.000, precum accesul liber la justiţie, dreptul la sănătate, dreptul la un nivel de trai decent, protecţia copiilor şi tinerilor, dreptul la petiționare, dar şi actele de tortură în locurile de detenţie.
„În esenţă, o activitate laborioasă, cu atât de puţine resurse alocate de guvernanţi. Am încercat, pe de altă parte, să înţeleg raţiunea de schimbare a Avocatului Poporului şi acest raport negativ cu privire la activitatea din 2020 este, de fapt, pretextul pentru a proceda la schimbarea Avocatului Poporului. (…) Am simţit un iz al vechilor metehne staliniste din anii ’50, de a acuza cu orice preţ şi de a inventa pretexte, un fel de tribunal al poporului. (…) Este ruşinoasă inventarea unor obligaţii care nu aparţin unei instituţii independente şi de rang constituţional. (…) Noi nu rezonăm ideologic cu doamna Renate Weber, dar avem, însă, de apărat funcţionarea unor astfel de instituţii independente”, a declarat senatorul PSD.
Demnitarul a susţinut că cei de la Putere „au fost deranjaţi” că Avocatul Poporului a sesizat neconstituţionalitatea unor măsuri luate pe perioada pandemiei.
- "Este vorba, în mod clar, de o modalitate rudimentară în care actuala guvernare de dreapta și neomarxistă înțelege democrația"
"V-a deranjat faptul că, în 11 din 14 din cele 13 sesizări formulate de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională, Avocatul a avut câștig de cauză și Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea elementelor invocate de Avocatul Poporului. Avocatul Poporului este garantul drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, nu ale guvernanților, nu ale Puterii. Este vorba, în mod clar, de o modalitate rudimentară în care actuala guvernare de dreapta și neomarxistă înțelege democrația și acționează pentru subordonarea unei instituții fundamentale și independente în cadrul oricărei democrații de tip occidental", a subliniat Corlățean.
"Să nu vă mirați că toate aceste abuzuri pe care guvernarea actuală le comite împotriva unor instituții de rang constituțional și independente se vor întoarce, în timp, împotriva dumneavoastră și să nu vă mirați de reacțiile unor organizații internaționale și europene pe care noi le vom sesiza, inclusiv la nivelul Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care deja este sesizată cu privire la acest aspect, sau Comisia de la Veneția. Luați notă de aceste declarații pentru că timpul va demonstra că am avut dreptate!", a conchis parlamentarul.