Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, senatorul Titus Corlățean, a primit-o, zilele trecute, pe ambasadoarea Republicii Croația în România, E.S. Marija Kapitanović.
Discuțiile au vizat cooperarea în plan bilateral, regional, al Uniunii Europene, precum și în cadrul NATO și transatlantic.
Demnitarul român a apreciat relațiile foarte bune dintre România și Republica Croația, țări cu priorități și viziuni similare în materie de politică externă și care au avut o colaborare excelentă, în anul 2019, în cadrul trioului Președinției rotative a Uniunii Europene, alături de Finlanda.
Cei doi oficiali au exprimat susținerea lor pentru intensificarea contactelor bilaterale, în special în plan parlamentar, pe teme de interes comun, ce țin Uniunea Europeană, relația transatlantică, integrarea țărilor din Balcanii de Vest în UE și Vecinătatea Estică. Ambele părți au subliniat necesitatea coordonării pozițiilor și a sprijinului reciproc în vederea accederii la Spațiul Schengen.
Totodată, cei doi interlocutori au arătat aprecierea față de bunele tratamente, în conformitate cu normele europene și internaționale în vigoare, aplicate minorității istro-române din Croația, a cărei limbă face parte din patrimoniul UNESCO, respectiv minorității croate din România.