Miniștrii USR-PLUS și-au semnat demisiile din funcție și le vor depune marți dimineață la cabinetul premierului Florin Cîțu. Vicepremierul USR PLUS, Dan Barna, a anunțat, luni seara, demisia tuturor miniștrilor USR-PLUS. Reacțiile politice la cald:
- "Numai asta nu ne mai trebuia, mai ales că avem atâtea probleme în țară!"
"Este regretabil ceea ce se întâmplă. Este o situație foarte grea, din anumite puncte de vedere, aproape fără ieșire pentru că, este clar că, în momentul de față, cumva a rămas arbitru PSD-ul. Deci, ceea ce Dreapta nu trebuia să facă sub nicio formă. Îmi pare rău că nu s-a găsit o soluție de înțelegere la un moment dat, o negociere, o gândire comună pentru că, în momentul de față, conform regulamentului, va trebui să se ajungă la vot în Parlament pentru învestirea noului Guvern (...) Va fi foarte greu de găsit o formulă. Acum, fac o comparație, dar în 2020, Ludovic Orban a guvernat în felul acesta și a găsit o soluție, a negociat de fiecare dată și a reușit să țină guvernarea, cu toate că n-aveam majoritate în Parlament. Nu cred că se va putea în momentul de față, cred că va fi foarte greu, eventual să se facă un compromis cu PSD-ul, ceea ce nu-și dorește nimeni de pe partea dreaptă a spectrului politic. Va trebui să găsim o soluție de continuitate, să vedem ce se poate face. Oricum, este foarte clar dacă, pentru noua învestire, nu se găsește o formulă discutând cu USR-ul, nu vom mai avea majoritate și, dacă nu ai majoritate, nu trece guvernul. Dacă se ajunge, să zicem, la un compromis cu PSD-ul, ieșim șifonați din treaba asta, nu este ceea ce ne dorim noi, liberalii. În mod normal, ar trebui să existe o discuție, și poate se ajunge la o concluzie comună cu USR-ul pentru viitor. Dar, din moment ce și-au dat demisia (...) Noi, în partid, am hotărât foarte clar că îl susținem pe Cîțu pentru funcția de premier. Sincer, nu o văd bine, numai asta nu ne mai trebuia mai ales că avem atâtea probleme în țară", ne-a declarat președintele PNL Dâmbovița, Virgil Guran.
- "Au dat mâna cu cei de la AUR și au depus moțiunea de cenzură, care, din punctul meu de vedere, nu prea are vreo izbândă"!
"Era de așteptat, nu exista o altă variantă decât dacă reveneau la masa discuțiilor cei de la USR PLUS. S-au ambiționat și, până la urmă, au dat mâna cu cei de la AUR și au depus moțiunea de cenzură, care, din punctul meu de vedere, nu prea are vreo izbândă. Dar, mai vedem ce ne aduce viitorul și nu cred că, odată făcut acest gest, să mai revină asupra deciziei. În cele 45 de zile pe care premierul le are la dispoziție pentru a veni cu un nou guvern în fața parlamentului pentru a-și obține legitimitatea și e cale lungă, în care se pot face tot felul de discuții și de negocieri", a declarat deputatul PNL de Dâmbovița, Liviu Balint.
- "Așa cum e normal într-o coaliție, fiecare partid are niște priorități"!
"A fost o decizie intens cumpănită, era logic, având în vedere ce s-a întâmplat astăzi în birourile permanent al camerelor reunite ale Parlamentului. Mai sunt niște probleme administrative care trebuie rezolvate în această seară. N-aș putea să dau detalii, dar e irevocabil, nu se întâmplă nimic, să mai negociem ceva sau...Nu! ", a răspuns deputatul USR-PLUS de Dâmbovița, Daniel Blaga, explicând de ce miniștrii nu-și depun demisiile în această seară. "Nu era momentul oportun, dar nu noi am provocat această criză și sperăm să se termine cât mai repede (...) Nu este niciun șantaj, este vorba doare de o discuție onestă despre prioritățile din programul de guvernare...așa cum e normal într-o coaliție, fiecare partid are niște priorități. Până acum, au fost promovate mai mult cele ale PNL și cele ale UDMR", a mai spus parlamentarul.
- "Ieșirea miniștrilor USR-PLUS de la guvernare este un gest disperat"!
"Suntem într-o situație în care vedem mai clar rezultatul alegerilor din 2020 și faptul că s-a constituit o coaliție de guvernare care n-a avut obiective foarte precise și nicio soliditate în ceea ce înseamnă programul de guvernare. USR -PLUS a pornit un război pentru care nu erau pregătiți, au crezut că vor putea să inducă în eroare PSD în sensul susținerii moțiunii de cenzură e care a promovat-o cu AUR și s-au trezit că au rămas cumva singuri în această poveste. Ca atare, ieșirea miniștrilor USR-PLUS de la guvernare este un gest disperat care încearcă să susțină moțiunea de cenzură pe care au promovat-o și care nu va avea în final niciun efect benefic pentru USR. Acesta va ieși din această poveste ca fiind principalul perdant. Poziția PSD de a nu susține o moțiune promovată de USR atâta timp cât USR declară că își dorește să rămână la guvernare fără premierul Cîțu este una corectă (...) Există mai multe variante, aceea ca USR-PLUS să revină la masa puterii pentru că nu i-am văzut foarte deciși să o părăsească, există și varianta unui guvern minoritar PNL-UDMR care să aibă o susținere parlamentară din partea PSD pentru că nu există altă soluție, după cum eu nu exclud ca, după ce se va trece prin criza asta cu destulă dificultate, cu declarații din toate părțile, să avem și o soluție care părea imposibilă acum un an PNL-PSD (...) Dacă ne uităm la ultimele declarații ale președintelui Iohannis, observăm că și-a schimbat în bună parte opinia pentru că este conștient că are nevoie de PSD, fie pentru a susține un guvern minoritar, fie pentru a face parte dintr-o guvernare. Depinde de PSD dacă acceptă rolul de a doua roată a guvernării. Părerea mea e că cei care au experiență politică din PSD nu vor accepta să vină la guvernare fără să aibă postul de prim-ministru", a afirmat președintele Pro România Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.
- "Trebuie să plece toți și să ne apucăm sa reclădim încrederea românilor și să le dăm soluții"!