Consecințele  exploziei care a şocat întreaga comunitate locală din Găeşti, pe 15 ianuarie a.c., se fac simțite și în prezent. Deflagrația care a afectat inclusiv structura de rezistenţă a clădirii a lăsat  25 de familii fără un acoperiş deasupra capului,  în urma unei acumulări de gaze într-un apartament de la etajul al doilea.

La 4 luni de la nefericitul eveniment,  senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean a adresat o interpelare pe acest subiect premierului Vasile Cîțu. Obiectul interpelării îl reprezintă necesitatea intervenției urgente a Guvernului pentru reparația blocului afectat. Pentru că demersul a rămas fără ecou, demnitarul l-a interpelat, din nou, pe premier pe această chestiune delicată.

Stimate domnule Prim-ministru,
V-am semnalat prin interpelarea făcută la data de 14 aprilie 2021 (anexa) situația dramatică în care se găsesc locuitorii orașului Găești, din Județul Dâmbovița. Din discuțiile recente avute cu locuitorii blocului menționat, angajamentele de sprijin comunicate de autorități s-au dovedit fără acoperire, în fapt, doar 3 familii au beneficiat de cazare pe o perioadă de doar câteva zile în cadrul Internatului școlii din localitate, după care au fost invitați să părăsească locația, ca urmare a întoarcerii liceenilor. Cele aproape 8 luni care s-au scurs de la producerea exploziei, care a generat pierderea unei vieți omenești, distrugeri consistente ale blocului menționat, o anchetă a Parchetului nici azi finalizată și respectiv probleme de natură socio-economică grave pentru locuitorii acestui imobil, care, unii dintre ei, își duc viața în prezent în condiții precare, au înregistrat, în același timp, o absență condamnabilă a interesului și implicării reale a factorilor de autoritate și de decizie de la nivel județean și local, începând cu Prefectul (PNL) Județului Dâmbovița, care coordonează și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Basarab I” al Județului Dâmbovița, Primarul (PNL) al orașului Găești, precum și absența oricărei forme de sprijin a instituțiilor guvernamentale.
Menționez, cu titlu de exemplu, că promisiunile făcute inițial de primarul orașului Găești legate de reconstrucția gratuită a blocului s-au dovedit a fi false, în prezent primăria menționând existența unei solicitări pe care a formulat-o de finalizare a studiului/expertizei privind situația actuală a imobilului pe cheltuiala asociației de locatari(!?!), precum și intenția realizării unui proiect tehnic (PT) pentru reconstrucție, cu finanțare incertă. Totodată, simpla menționare de către Prefectul județului Dâmbovița a situației amintite de la Găești în videoconferința cu Primul ministru și ministrul Afacerilor Interne din data de 2 septembrie a.c. reprezintă un exercițiu singular în cele 8 luni scurse de la evenimentele dramatice respective, departe de obligațiile și competențele instituției pe care o reprezintă, dar și de rațiunile umanitare care ar fi necesitat implicare reală și operativitate.
Domnule Prim-ministru, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o la data de 24.08.2021, oamenii mi-au comunicat că sunt disperați, nu au primit nici un fel de ajutor, ci doar promisiuni fără acoperire. Este nevoie URGENT de sprijinul dumneavoastră și al Guvernului României pentru ca acești oameni să se poată întoarce la locuințele lor înainte de începerea sezonului rece. În urma expertizei făcute de o entitate privată, la solicitarea locatarilor și în absența vreunui interes al Prefectului și Primăriei Găești, s-a constatat că este nevoie de suma de 125 000 LEI pentru achitarea contravalorii acestei expertize, urmând ca separat să fie finalizate lucrările de reconstrucție, din surse financiare de asemenea incerte. Având în vedere cele menționate, solicităm Guvernului României și Primului ministru să adopte măsurile legale necesare stabilite în caz de catastrofe, pentru alocarea sumelor de bani necesare pentru finalizarea în termen operativ a reconstrucției blocului menționat și pentru ca locuitorii să poată avea în continuare un domiciliu.
Cu stimă, Titus CORLĂȚEAN
Senator Circumscripţia electorală nr.16, D MBOVIȚA
Domnului FLORIN-VASILE CÎȚU
Primul ministru al României