Comunicat de presă

Faptele și cifrele vorbesc de la sine despre eficiența Guvernului Cîțu


Partidul Național Liberal și-a asumat guvernarea în cea mai dificilă perioadă din ultimii 100 de ani, reușind să treacă țara prin criză și să inițieze programe și reforme de care cetățenii au nevoie. Am preferat responsabilitatea în locul jocului politicianist, cu conștiința faptului că, deși vor exista costuri de imagine, vom reuși să aducem România la nivelul țărilor Uniunii Europene, așa cum cetățenii ne-au cerut la alegerile din 2020. În termen record, am implementat politici, strategii și proceduri, am demarat investiții în infrastructură, sănătate, educație și administrație și am gestionat cea mai mare criză sanitară, care a lovit puternic un sistem medical total nepregătit.

Partidul Național Liberal este perfect conștient de perioada extrem de dificilă pe care românii o traversează în aceste zile, precum și de nemulțumirile acumulate în societate. Schimbările profunde, de care țara are nevoie, se realizează însă cu sacrificii, cu eforturi și chiar cu asumarea lipsei temporare de popularitate în sondaje. Pentru că aici se face diferența dintre joc politic ieftin, practicat în România de 30 de ani, cu costuri imense pentru oameni, și gestionarea cu răspundere a unui proiect de țară serios și vizionar. Suntem singurul partid din România care are forța și priceperea să țină țara în echilibru, într-o situație critică. Iar acest lucru este cu atât mai evident în urma moțiunii de cenzură, care a dus la căderea Guvernului Cîțu. Opoziția, iată, fuge de responsabilitatea guvernării și nu are soluții pentru niciuna dintre provocările cu care ne confruntăm.

În ciuda atacurilor adversarilor politici, aceiași care au distrus economia, justiția, sănătatea, educația și încrederea oamenilor în stat și în instituțiile sale, faptele rămân. Iar faptele și cifrele arată creștere economică, programe de succes, scheme de ajutor social, modernizarea instituțiilor, precum și resursele care vor finanța dezvoltarea țării în următorii ani. Obiectivul nostru este ca, în anul 2022, să transpunem toate câștigurile guvernării în creșterea evidentă a nivelului de trai pentru fiecare român.

Iată câteva dintre argumentele pentru care această guvernare trebuie să continue, astfel încât obiectivele și reformele asumate să producă schimbările așteptate în societate de peste 3 decenii:
- România a înregistrat cele mai mari creșteri trimestriale în UE și a fost prima țară din UE care a recuperat integral contracția economică produsă de criza sanitară în 2020.
- Investițiile după primele nouă luni sunt cu 3,9 miliarde mai mari față de perioada similară a anului trecut și dublu față de aceeași perioadă a lui 2018.
- Rambursările de TVA au crescut cu 36% față de 2019, fiind reintroduse în circuitul economic 5 miliarde lei în plus.
- Negocierea, transmiterea și aprobarea de către Comisia Europeană a unui Plan Național de Redresare și Reziliență (29,2 miliarde de euro) care respectă interesul național de finanțare a obiectivelor de infrastructură în domenii în care România are întârzieri istorice.
- Guvernul Cîțu a promovat Legea consumatorului vulnerabil și a stabilit schema de compensare pentru facturile la energie electrică și gaze naturale. Reducerea apare direct pe factură. Totodată, în prima ședință de guvern plin vom plafona prețul la energie.
- Adoptarea Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”(Programul de 50 de miliarde de lei gestionat de Ministerul Dezvoltării se întinde pe următorii șapte ani și finanțează acele proiecte de infrastructură esențială - apă și canalizare, drumuri locale și rețea de gaze - care nu sunt incluse în finanţări europene sau în alte tipuri de finanţări).
- Cheltuielile pentru investiții au ajuns după rectificare la o sumă-record în ultimii 30 de ani, de 69,7 miliarde de lei, 5,9% din PIB, cu 14,7 miliarde lei mai mult față de 2020.
- Toate schemele de ajutor de stat inițiate de Guvern au fost un succes (Noua Casă, Agro IMM Invest, IMM Invest).
- Salariul minim brut va crește, de la 1 ianuarie 2022, cu 10%, respectiv 138 lei în valoare netă.
- Măsuri active de sprijin pentru persoanele afectate de pandemie (reintroducerea șomajului tehnic, zile libere pentru părinții ai căror copii au cursurile suspendate - plata a 75% din venitul mediu brut, facilități fiscale pentru HoReCa și pentru debitori).
- A început digitalizarea și evaluarea celor 5 milioane dosare de pensii, etapă prealabilă a recalculării pensiilor pentru eliminarea inechităților din actualul sistem de pensii.
- De la începutul acestui an s-au creat peste 120.000 de noi locuri de muncă, pe perioada nedeterminată.
- În Sănătate, alocări record de 63,1 miliarde lei. Guvernul Cîțu a alocat astfel Sănătății cu 21 miliarde lei mai mult decât în 2018.
- Am alocat 40,7 miliarde lei pentru Învățământ, cu 11,5 miliarde lei mai mult decât în 2018.
- În 14 iulie, Guvernul a adoptat un Memorandum privind implementarea Proiectului „România Educată” și aprobarea priorităților în reforma sistemului național de educație. Finanțarea Proiectului ”România Educată”, în valoare de 3,6 miliarde euro, este asigurată prin PNRR, dar și de la bugetul de stat.

 


Departamentul de Comunicare al PNL Dâmbovița