Deputatii au dat, pe 16 noiembrie, vot favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Ordonanța a fost adoptată la inițiativa ministrului Justiției de la acea vreme, Raluca Prună, și prevede că SRI poate să facă acte de cercetare penală în condiții speciale.

Greșit, atenționează senatorul Titus Corlățean. Acesta spune că, în perioada negocierilor pentru formarea noii coaliții de guvernare, când lucrurile nu erau lămurite, s-a întâmplat acest derapaj ce generează pericole la adresa democrației.

"Este o chestiune profund greșită", accentuează demnitarul social-democrat.

  • E o greșeală pe care deputații au făcut-o într-un moment în care România nu avea o guvernare stabilă!

"Un serviciu de informații din orice țară euroatlantică nu are voie să aibă competențe de anchetă penală! Există riscul să ne reîntoarcem la ceea ce a fost în baza odiosului protocol dintre DNA și alte instituții de judiciar din 2009 la o cascadă de solicitări de mandate de securitate națională cerute de cei care fac urmărirea penală judecătorilor de la Înalta Curte, o cascadă de mandate de securitate națională care, de fapt, ascundeau cu totul altceva. Nu combaterea terorismului, că nu ne lovim de teroriști în România în fiecare zi  pe stradă, ci din dorința de a asculta telefoanele  și de monitoriza oameni politici, oameni din sistemul economic românesc, în principal capitalul românesc și alți actori, inclusiv jurnaliști. Este raportul făcut de inspecția judiciară a CSM care a demonstrat această situație intolerabilă. Ne reîntoarcem la acele vremuri? Eu sper ca atacul la Curtea Constituțională anunțat de instituții din domeniul judiciar  să aibă succes! Pentru că astfel de greșeli trebuie evitate! Altele sunt prioritățile, altele sunt urgențele, dar lucrurile de acest tip, dacă sunt scăpate de sub control, ne vor costa pe toți. Eu nu mi-am schimbat opinia și e o greșeală pe care deputații au făcut-o într-un moment în care România nu avea o guvernare stabilă. Sper ca acest atac la Curtea Constituțională să reușească să readucă aceste competențe de anchetă penală acolo unde trebuie și unde este democratic", a argumentat senatorul Titus Corlățean.

 

Senatul, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, a adoptat tacit inițiativa legislativă, în 9 mai 2016.