Unii dintre ei se impun ca adevărați aleși ai poporului, în timp ce alții, nu puțini, se remarcă printr-o prezență mai mult decât discretă, parcă uitând cine și de ce i-a trimis în Parlament. Și apare întrebarea legitimă, de ce este această instituție atât de atrăgătoare?

Iată doar câteva date care ar putea da un răspuns.

Salariul unui parlamentar este cuprins între 11.000 și 14.000 de lei net, dar la acesta deputații și senatorii mai adaugă venituri consistente din diurnă, cazare, transport și telefon, dar și cheltuielile decontate de Parlament pentru activitatea din teritoriu. În total, un parlamentar poate câștiga lunar până la 40.000 de lei.

Potrivit ultimelor date publicate pe site-urile oficiale ale celor două camere ale Parlamentului, un deputat câștigă lunar o indemnizație cuprinsă între 10.951 și 13.993 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președintelui Camerei Deputaților. La Senat, cea mai mică indemnizație este de 10.951 de lei și cea mai mare este de 13.114 lei.

Pe lângă indemnizație, un parlamentar primește bani pentru chirie, diurnă, transport, telefon și pentru cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu. Diurnă primesc toți parlamentarii care nu au domiciliul în București sau Ilfov, iar valoarea acesteia este de 2% pe zi din indemnizație.

Deputații și senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. De asemenea, le sunt decontate cheltuielile cu benzina pentru transportul în teritoriu și au dreptul la un bilet de avion gratis pe săptămână, pe liniile aeriene interne. Fiecare deputat sau senator are dreptul la un abonament de telefonie mobila decontat de Parlament.

Un parlamentar muncește, în medie, 3 zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității și-o desfășoară în teritoriu.

Programul de lucru în Parlament începe de luni, de la ora 14:00, până miercuri la ora 18:00 și cuprinde activitatea în comisii și în plen. Uneori, săptămâna de muncă se prelungește și sunt programate ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi.

În prezent, parlamentarii sunt în vacanță, urmând ca, în februarie, să înceapă prima sesiune ordinară din 2022. Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie, iar cea de-a doua începe în luna septembrie. Parlamentarii se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea Preşedintelui României, a Biroului permanent al fiecărei Camere sau a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.