Fostul ministru de Externe al României, senatorul Titus Corlățean, a vorbit, marți seară, în cadrul unei emisiuni televizate, despre impactul crizei Rusia-Ucraina asupra României și nu numai. În opinia sa, o eventuală mișcare de natură militară vizând Ucraina va genera o serie de consecințe în plan economic.

 

"După primăvara lui 2014, prea puțini credeau că Rusia chiar se va mișca și va modifica frontiere, în secolul XXI, în Europa, prin forțe militare și cred că am învățat din acel moment că, în cazul nostru, NATO, americani, europeni, România, trebuie să fim pregătiți pentru orice ipoteză de lucru. Ceea ce credeam că nu e posibil, am văzut că a devenit posibil.

Problema în termeni militari nu se pune nici pentru România, nici pentru altă țară membră NATO. Impactul, consecințele, însă, vor viza și ne vor afecta și pe noi. Gândiți-vă că, în 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea, Germania era dependentă la nivelul de 36% din  consumul său de gaze în plan intern decât de gazul rusesc și aveți o explicație de ce sancțiunile aplicate de Uniunea Europeană și de NATO au fost mult mai soft, mai slabe decât ar fi dorit americanii și unii dintre aliați, între care și noi, și nu doar Germania, pentru că avea acest grad de interdependență economică. Avem de-a face cu un nou Guvern german, vom vedea care este poziția Germaniei, dar este clar că, și eu sunt prudent în continuare, o eventuală mișcare de natură militară vizând Ucraina, gândiți-vî în cascadă, Doamne ferește, ce ar putea să însemne legat de Odessa, de Transnistria, de Republica Moldova, zic absolut teoretic, impactul legat de stabilitatea piețelor în plan economic, prețul la gaze și toate celelalte, în plină criză în care ne aflăm, și rușii știu acest lucru, ar genera o serie de consecințe. De aceea spun, poziția asta mai fermă, pe care nu o văd încă, vocile europene sunt diferite, nivelul de interes este în continuare diferit, nivelul de sancțiuni, a fost o glumă. Acum, după atâția ani, noi n-am fost capabili, la nivel occidental, să stabilim un regim de sancțiuni foarte ferm pentru că interesele capitalelor europene au fost diferite", a declarat demnitarul la emisiunea "Sinteza Zilei".