România nu mai este un simplu partener al NATO, ci este membră cu drepturi depline a NATO și în mod clar beneficiază de clauzele de securitate colectivă, a declarat senatorul PSD Titus Corlățean, fost șef al diplomației române, sâmbătă, pe B1 TV, la „News Pass” .

Eu aș devansa un pic momentul în care în mod oficial România a devenit deranjantă pentru Federația Rusă, aș merge la momentul aderării la Alianța Nord-Atlantică. Primăvara lui 2004 a fost importantă pentru că, de jure, România la acel moment a devenit nu doar flancul sud-estic al Alianței, dar a devenit frontieră cu Ucraina și Republica Moldova, acolo unde Rusia a continuat, în toți acești ani, să privească în mod direct și cu interes, nu mai spun de faptul că încă continuă să aibă trupe rusești în Transnistria”, a declarat social-democratul. România beneficiază de toate clauzele de securitate colectivă pe care le presupune apartenența la NATO, a explicat senatorul Titus Corlățean. 

Am regăsit, în aceste zile, același tip de întrebare pe care am primit-o din partea unor oameni simpli, pe unii nu-i cunoșteam, în spațiul public, mergând ca orice om. În primăvara lui 2014, după anexarea ilegală a Crimeii, au fost oameni care m-au oprit pe stradă și m-au întrebat, `domnule Corlățean, vin rușii înapoi?`, pentru că ei n-au uitat – și se spunea des asta în spațiul românesc – că rușii vin repede și pleacă mai greu. Mesajul nostru trebuie să fie foarte clar (…). Noi nu mai suntem parteneri ai NATO (…), noi suntem NATO, noi suntem Alianța Nord-Atlantică, suntem membri ai Alianței și în mod clar beneficiem de clauzele de securitate colectivă, de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, deci o chestiune clară care să vizeze oricare țară a Alianței Nord-Atlantice nu o vedem posibilă pentru că reacția este a întregii Alianțe,  ca principiu”, a mai spus acesta.

Tot ceea ce se întâmplă în zonă ne privește în mod direct, opinează senatorul PSD care vorbește despre consolidarea flancului sud-estic al NATO. „Este adevărat, însă, că suntem la frontieră și tot ce se întâmplă în zonă de o manieră sau alta ne privește în mod direct. Din acest punct de vedere, este important că Alianța a fost și trebuie să rămână coerentă și fermă în ceea ce s-a discutat și s-a decis, respectiv o prezență consolidată pentru a descuraja, în primul rând, orice tentație pe care Rusia ar avea-o în „entuziasmul” de revenire în spații pe care, în perioada sovietică, le controla”, a mai precizat Titus Corlățean.