Claudia Gilia a depus, astăzi, vineri, 28 ianuarie, jurământul de învestire în funcția de prefect al județului Dâmbovița. Ceremonia a avut loc într-un cerc restrâns.
Noul prefect și-a exprimat speranța că, din această poziție, va putea ajuta dâmbovițenii să treacă mai ușor peste timpurile tulburi pe care le trăim cu toții.
"De mai bine de doi ani de zile întreaga omenire caută cele mai bune soluții la cum ar putea să iasă din această criză sanitară, la care s-a adăugat și una socială și economică, deopotrivă.
Nu există soluții miraculoase, dar sunt elemente esențiale de care voi ține cont în mandatul meu pentru a veni în sprijinul dâmbovițenilor, și anume:
- Respectarea legii - legea trebuie să fie egală pentru toți;
- Transparență în luarea deciziilor - dacă oamenii vor ști că instituțiile din teritoriu iau decizii în mod transparent și onest, efortul comun de a trece peste aceaste crize va fi mai ușor;
- Toate instituțiile să fie deschise spre colaborare și spre binele cetățenilor, iar în cadrul acestora să domnească corectitudinea și eficiența;
- Încrederea în instituții, în demnitari și în funcționari - nu vreau să mai aud expresia „merge și așa”. Cine nu este pregătit pentru o funcție, cine nu respectă cetățenii, cine nu muncește - nu are ce căuta în deconcentrate sau în celelalte instituții din subordine.
În toată cariera mea, fie în cea universitară, fie cea în serviciul public (ca vicepreședinte ale Consiliului Județean, ca parlamentar) m-am implicat în viața comunității. Experiența profesională dobândită la catedră, dar și expertiza din viața publică îmi vor fi folos în exercitarea acestei demnități.
Sunt un om implicat, care muncește cu seriozitate și cred că din această poziție voi putea ajuta comunitatea dâmbovițeană mai mult și mai bine.
Să accepți o asemenea funcție este o mare responsabilitate. Nu este un privilegiu, este un angajament pe care mi-l iau în fața dâmbovițenilor și a Guvernului României", a declarat noul reprezentant al Guvernului în teritoriu.
"Nu va fi ușor!, a completat Gilia.
Așteptările oamenilor sunt foarte mari, la fel și provocările fiecărei zile. Sunt sigură însă, că împreună cu președintele Consiliul Județean, alături de primari, consilieri județeni și locali, funcționarii din instituție vom depune toate eforturile pentru ca județul nostru să se dezvolte, oamenii să beneficieze de servicii publice de calitate, iar transpunerea în practică a programului de guvernare în teritoriu să fie prioritatea 0.
Mă voi implica în corecta gestionare a valului 5 al pandemiei. Este un efort comun pe care trebuie să îl facem împreună, autorități și cetățeni, pentru a reveni la normalitate. Trebuie să avem grijă unii de alții. Să ne luăm toate măsurile să nu ne infectăm și să răspândim boala. Doar așa putem evita supra-aglomerarea spitalelor și punerea în pericol a întregului sistem și implicit a vieții oamenilor".
În plus, prefectul a vorbit despre nevoia de a respecta în continuare cu strictețe normele legale care reglementează stoparea răspândirii virusului SARS-CoV 2, despre implicarea activă în tot ceea ce ține de funcția pe care o ocupă, dar și despre asigurarea transparenței în comunicare.
"Avem obligația să fim solidari și atenți cu cei din jur, să îi protejăm pe cei vulnerabili.
Pe lângă pandemia de Covid-19, care trebuie gestionată cu mare atenție și eficiență, mai avem o criză – cea a energiei. Soluțiile adoptate de Guvern care vin în sprijinul cetățenilor trebuie aduse la cunoștință acestora rapid, iar instituțiile din subordine vor trebui să le aplice întocmai. Nu vreau să existe sincope, neînțelegeri sau dâmbovițenii să plătească din cauza birocrației excesive sau a nepăsării unor funcționari. Voi cere atenție maximă din partea tuturor instituțiilor responsabile pe acest subiect: legea să fie aplicată unitar, fără discriminare.
Îmi încep mandatul de prefect al județului Dâmbovița bazându-mă pe:
1. Exercitarea tutelei administrative și asigurarea legalității actelor conform dispozițiilor Codului administrativ;
2. Coordonarea instituțiilor deconcentrate;
3. Gestionarea situațiilor de urgență;
4. Monitorizarea absorbției fondurilor guvernamentale și europene.
Este de datoria noastră să susținem autoritățile publice locale dâmbovițene în implementarea de noi proiecte. Ne vom asigura că acestea vor primi în timp util avizele și autorizațiile de care au nevoie.
În final, vreau să îi mulțumesc domnului președinte Corneliu Ștefan pentru încrederea acordată și pentru nominalizarea mea în această funcție, tuturor colegilor din organizația PSD Dâmbovița, dar și tuturor celor care cred că și din această demnitate pot aduce un plus comunității noastre.
Vreau, de asemenea, să mulțumesc mass-mediei locale și vreau să vă asigur că în mine veți avea un partener real de dialog, iar instituția prefectului își va deschide ușa, prin dumneavoastră, către cetățeni, căci cu toții avem datoria să le prezentăm acestora informații corecte și în timp util.
Deși este o nominalizare politică, vreau să vă asigur că din această funcție voi încerca să fac o singură politică - politica oamenilor. Voi încerca să fiu alături de oameni, așa cum am făcut-o în ultimii 24 de ani de carieră.
Așa să-mi ajute Dumnezeu!", a mai spus aceasta.
Claudia Gilia este prima femeie care ocupă funcția de prefect al județului Dâmbovița.