Senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean a adresat, astăzi, 9 februarie, în plen, o interpelare premierului, ministrului de Externe, ministrului Justiției, ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și ministrului Sănătății având ca obiect înființarea unei structuri interinstituționale guvernamentală pentru gestionarea situațiilor dificile ale familiilor de cetățeni români cu copii domiciliate în străinătate.
Programul de guvernare votat de Parlamentul României în noiembrie 2021 a inclus în capitolul de politică externă o serie de prevederi privind necesitatea unei acțiuni instituționale coordonate a statului român privind sprijinirea familiilor de cetățeni români stabilite în străinătate și care sunt deposedate de copiii lor sub diferite motive de către autoritățile naționale de specialitate din statele de reședință.
"În ultimii ani, se înregistrează o creștere îngrijorătoare a frecvenței cazurilor semnalate privind situații în care cetățeni români aflați în primul rând în state europene au fost separați forțat de copiii lor de către autoritățile naționale cu competențe în materie de protecție a copilului din respectivele țări, adesea, în condiții contestabile sau chiar abuzive", a arătat parlamentarul.
"Aceste situații frecvente în care cetățenii români, în calitate de părinți, solicită ajutorul statului român, situații care reflectă ipostaze de viață dramatice impun o reacție instituțională adecvată a României. De aceea, se va acționa pentru înființarea unei structuri interinstituționale în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe care să includă contribuții de specialitate complementare, inclusiv cu personal din partea diferitelor instituții sau departamente ale administrației românești, relații consulare dreptul tratatelor, drepturile omului, dreptul familiei și jurisprudența specializată de dreptul familiei, autoritatea națională cu competențe protecția copilului etc.
Având în vedere multiplicarea îngrijorătoare a acestui tip de cazuri care generează situații traumatizante și cu o mare încărcătură emoțională, inclusiv cu un impact semnificativ la nivelul opiniei publice, precum și cazurile recente, dramatice, înregistrate în Danemarca, familia Rotundu, și Germania, familia Furdui, care implică persoane deținătoare exclusiv de cetățenie română , vă adresez solicitarea să dispuneți să fiu informat cu privire la măsurile întreprinse pentru operaționalizarea acestei structuri guvernamentale cât mai rapid posibil. Aștept răspuns scris", spune Titus Corlățean.
Totodată, demnitarul a adresat și o întrebare, respectiv dacă Guvernul ia în considerare demararea rapidă a procedurilor de solicitare a repatriere a minorilor din familiile Furdui (Germania) și Rotundu (Danemarca) deposedate recent de copiii, având în vedere cetățenia exclusiv română a acestora.
"Această solicitare de repatriere poate fi fundamentată pe dispozițiile din convenția ONU privind drepturile copilului din 1989 care prevăd foarte clar posibilitatea reîntoarcerii minorilor și reîntregirii în formula de familie lărgită. Solicit răspuns scris", a mai arătat Corlățean.