Prețul energiei este subiectul declarației politice pe care președintele PNL Dâmbovița,Virgil Guran, vicepreședinte al Senatului, a prezentat-o, astăzi, 9 februarie, în plen.
- E un monopol realizat de către firmele producătoare de energie, din păcate, atât cele particulare, cât și cele de stat!
"Avem o mare problemă în Europa, nu doar în România, în acest sens și, în același timp, pe scena politică, vedem că fiecare partid încearcă să pună vina pe celălalt partid pentru ceea ce se întâmplă. Acest fenomen, după părerea mea, este generat de o înțelegere, un monopol realizat de către firmele producătoare de energie, din păcate, atât cele particulare, cât și cele de stat. Părerea mea e că s-au înțeles asupra prețului, pentru că, sub nicio formă, costurile de producție n-au crescut atât de mult și știți că nimic nu rămâne nepedepsit", a declarat senatorul.
- Să ajungem la o independență energetică!
"Mă adresez clasei politice, inclusiv și mie și spun că vina este colectivă de 32 de ani. De ce ? Nimeni nu s-a preocupat de mărirea capacităților de producție. Între noi fie vorba, nici nu trebuiau mărite pentru că, în 1989, când regimul comunist a picat, produceam mult mai multă energie, aveam o capacitate de 22 000 de mega pe oră, iar în momentl de față, noi consumăm 8 000 de mega. În privița gazului la fel, aveam suficiente resurse. Întotdeauna, noi ne gândim în ultimul moment la ceea ce avem de făcut și luăm măsuri de criză. Este adevărat, românii s-au săturat și au nevoie de lucruri concrete și rapide. Vă spun că soluția poate să fie una singură și este pe termen mediu, cu un plan bine definit pe care să-l respecte toate partidele, indiferent de culoare, atunci când ajung la guvernare. Este un obiectiv foarte clar pe care noi putem să-l realizăm, ne-a ajutat Dumnezeu pe români să avem această posibilitate, să ajungem la o independență energetică", a spus acesta.
"Cu o simplă upgradare a capacităților de stocare, noi am putea să avem stocurile necesare pentru a nu fi nevoiți să apelăm la importuri, de regulă din Rusia, și pentru a avea această independență. Chiar am putea să și exportăm. Dar, aici este nevoie de voință politică și de un plan definit de cei care se pricep, nu de noi, politicienii. Noi ar trebui să acultăm mai mult oamenii capabili pe domenii pentru că nu putem să le știm pe toate", a arătat Guran.
- Dacă avem voință și minte suficientă, facem pe anumite domenii strategice un plan pe care să-l respectăm toți!
"Din punct de vedere al energiei electrice, avem o mare problemă într-adevăr cu transportul pentru că este învecit, nu s-a mai făcut aproape nimic din 1989 până în prezent, dar, și acest lucru se poate realiza în câțiva ani și ar fi cazul să punem în producție anumite capacități, de exemplu, Tarnița care poate să producă aproximativ 200 de mega pe oră și a rămas la nivel de realizare de 90% din 1989 și, până în prezent, n-am fost în stare să ajungem la finalizare. Acolo avem un sistem ingenios, în momentul în care nu este nevoie de energie, cea care oricum se produce se poate folosi la pompele care sunt amplasate pentru a umple din nou lacul de acumulare să avem apă suficientă în perioada de secetă. Sunt multe lucruri care se pot realiza. Cred că, dacă avem voință și minte suficientă, facem pe anumite domenii strategice un plan pe care să-l respectăm toți indiferent de cine vine la guvernare. Să nu aibă voie nimeni să miște lucrurile în alt sens după voința proprie", a mai explicat parlamentarul.
"Fac apel la toată clasa politică să ne trezim în al 12-lea ceas, să recunoaștem că toți am greșit și cred că trebuie să folosim mintea și experiența, pentru că sunt foarte mulți parlamentari capabili, dar trebuie să existe puțină unitate pe problemele importante ale țării", a transmis Virgil Guran.