Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei (organul executiv-decizional a CE) a decis să suspende, cu efect imediat, Federația Rusă din drepturile sale de reprezentare în Comitetul de Miniștri și în Adunarea Parlamentară în urma atacului armat asupra Ucrainei.

Decizia înseamnă că Rusia rămâne membră a Consiliului Europei și parte la convențiile sale, inclusiv la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Judecătorul ales la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în numele Federației Ruse rămâne, de asemenea, membru al Curții, care va continua să examineze și să se pronunțe cu privire la acțiunile introduse împotriva Federației Ruse. Suspendarea nu este o măsură definitivă, ci una temporară, lăsând canalele de comunicare deschise.

Decizia a fost luată în urma unui schimb de opinii cu Adunarea Parlamentară din cadrul Comisiei mixte.

 
O decizie istorică a Consiliului Europei, cea mai veche organizație internațională pan-europeană, instituită în 1949. Comitetul Miniștrilor statelor membre, la nivel de ambasadori acreditați la Strasbourg, a decis aplicarea articolului 8 al Statutului Consiliului Europei, respectiv suspendarea drepturilor de reprezentare (guvernamentală și parlamentară) a Federației Ruse în Organizație, ca prim pas spre excluderea din Consiliul Europei. Ca membru al Biroului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu care Comitetul Miniștrilor s-a reunit în prealabil, am contribuit, împreună cu alți parlamentari europeni, la această decizie. Cine se face răspunzător de crimă de agresiune în Dreptul internațional trebuie izolat și trebuie să răspundă!, a declarat senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă.