Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, se află, în perioada aceasta, în vizită de lucru în România și Polonia, și va da un mesaj de solidaritate cu aliaţii de pe flancul estic. 

Totodată, în cadrul vizitei în România și Polonia, aceasta va discuta  despre următoarele măsuri de răspuns la invazia Rusiei din Ucraina. 

Cele două ţări sunt tot mai neliniştite de agresiunea Rusiei din regiune şi sunt cele mai estice membre ale NATO, având graniţă cu Ucraina şi primind astfel refugiaţi ucraineni, comentează agenţia internaţională de presă, Reuters.

  • "Este nevoie de o voce unică și, în același timp, de a pune puncte de presiune multiple asupra reprezentanților Federației Ruse!"

Fostul de ministru de Externe al României, Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Senat, opinează că vizita înaltului oficial american este una foarte imporantă în acest context.

"Cred ca este esențial ca, în această perioadă, să se mențină multiplicarea punctelor de contact și de dialog. Echipa euroatlantică trebuie să rămână o echipă! E nevoie de o coordonare în interiorul acestei echipe, între aliatul american și aliații europeni pentru a evita nuanțe. Este nevoie de o voce unică și, în același timp, de a pune puncte de presiune multiple asupra reprezentanților Federației Ruse. Nu întâmplător vizita vicepreședintelui Statelor Unite în Europa, inclusiv la București, este esențială pentru a asigura o bună coordonare cu aliații europeni”, a declarat senatorul Titus Corlățean.

El a arătat că, la Versailles, are loc reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern,  în cadrul căreia se va discuta despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, despre consecințele acesteia, precum și despre modalități de consolidare a suveranității europene, de reducere a dependențelor și de elaborare a unui nou model de creștere și de investiții, dar și despre solicitările de aderare la UE venite din partea Moldovei, Ucrainei și Georgiei.

Agenda europeană pentru cele trei state asociate la Uniunea Europeană a devenit o prioritate în clipa de față. E în primul rând un semnal politic pentru că, din punctul de vedere al criteriilor, dacă ar fi să mă refer la asta, cu toată simpatia pentru drama prin care trece Ucraina, nu este acolo pentru a obține cu adevărat respectând criteriile statutului de candidat, dar iată că viața bate criteriile și se discută foarte serios despre o accelerare a acestui ritm al apropierii de statut de candidat. Pentru noi, în mod specific, suplimentar, Republica Moldova reprezintă o miză uriașă”, a mai afirmat senatorul Titus Corlățean.