Reducerea accizei cu 50% la combustibil ar fi putut evita haosul creat în urmă cu o zi la toate stațiile PECO din țară luate cu asalt de românii speriați că prețurile vor exploda. Măsura ar reduce prețul la pompă  cu peste 1 leu, explica ministrul social-democrat al Finanțelor, Adrian Câciu, care confirma, pe 22 februarie, pe Facebook, după ședința coaliției de guvernare, că s-a decis scăderea accizei la carburanți.

 

Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, nota, la acel moment Adrian Câciu.

Nu s-a ajuns, însă,  la nicio concluzie cu propunerea de a se reduce acciza la carburanţi pentru ca, astfel, să scadă preţul la pompă al benzinei şi motorinei. Șeful PNL, Vasile Cîțu s-a arătat sceptic legat de eficacitatea acestei măsuri, arătând că aceasta ar putea atrage o procedură de infringement.

  • "Scăderea accizei e o soluție! Scăderea TVA-ului, nu!", a declarat joi, într-o conferință de presă, la Târgoviște, deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa care a precizat că mai mulți lideri social-democrați îmbrățișează această măsură, însă, nu s-a ajuns la un acord cu partenerii liberali în cadrul coaliției.