Fostul deputat PNL de Dâmbovița, Cezar Preda, se pregătește pentru un mandat în zona diplomației culturale. Cezar Preda s-a retras din politică în urmă cu doi ani, după ce și-a încheiat mandatul de parlamentar de Dâmbovița și a fost unul dintre cei mai vizibili și mai influenți lideri politici.

Ex membru al Comisiei pentru Politică Externă, președinte al Comisiei de Securitate Națională și președinte al Comisiei de Control a activității SRI, fostul politician este susținut de liberali și  va fi propus pentru postul de director adjunct al reprezentanței Institutului Cultural Român la Paris.

Propunerea, formulată de directorul ICR, va parcurge mai multe etape: după avizarea de către ministerele Culturii și Afacerilor Externe, propunerea, care nu este singulară, fiind nominalizări pentru mai multe posturi din rețeaua ICR, va ajunge la comisiile de specialitate din Senat și Camera Deputaților, unde vor avea loc audieri. Cel mai probabil din aprilie, Cezar Preda va deveni oficial director adjunct al reprezentanței de la Paris a ICR.

Cezar Preda a confirmat că va fi nominalizat pentru postul de director adjunct al ICR Paris.

”Eu, în viață, n-am răspuns decât provocărilor. Nu m-am dus unde lucrurile mergeau perfect, ci acolo unde se puteau face multe lucruri bune. Și aici mă duc să fac o echipă bună cu doamna director de acolo și cred că pot contribui la un real succes. Îmi doresc ca, sub noua conducere, ICR să schimbe ceva dintr-o percepție vehement criticată de oameni din interiorul fenomenului cultural”, a declarat Cezar Preda pentru sansanews.ro.

El a adăugat că își va folosi experiența în domeniul administrației și al managementului.

Eu am o pregătire tehnică și faptul că am manageriat atâtea lucruri, că predau management, în prezent, contează într-o echipă. Sunt un bun organizator și, prin modul cum am dezvoltat legături cu administrațiile publice din România, pot să ajut. ICR are posibilitatea să facă multe parteneriate cu consilii județene, cu primării, cu oameni de afaceri, se pot face multe lucruri”, a precizat Preda.

Potrivit aceleași surse, pentru prima oară după momentul retragerii din 2020, fostul lider democrat a vorbit și despre intențiile pe care le-a avut odată cu renunțarea la politică. Și-a dorit să ocupe un post greu în diplomația românească, acela de consul al României la Strasbourg, post pentru care nu s-a făcut o nominalizare.

Am activat 16 ani la Strasbourg, ca membru al delegației la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cred că am avantajul de a cunoaște realitățile de acolo. Nu s-au făcut, însă, propuneri pentru acest post și sunt convins că nu va fi o prioritate nici în perioada următoare. Este cel mai greu consulat al României, acolo sunt concentrate toate instituțiile importante pentru cetățenii români, acolo vin toți cei care au de clarificat probleme, în principal de ordin juridic”,  a arătat acesta, care dincolo de nominalizarea pentru ICR Paris, nu a renunțat cu totul la planul unei cariere diplomatice la Strasbourg.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a precizat că a avizat propunerea lui Cezar Preda pentru funcția de director adjunct al ICR. Propunerea a fost făcută de către președintele ICR, Liviu Jicman, iar decizia finală aparține Senatului.