Președintele PSD, Marcel Ciolacu respinge inițiativa de monitorizare a presei și anunță că nu va lua parte la nicio inițiativă menită să cenzureze presa sub pretextul unei lupte împotriva propagandei ruse.
Reacția vine după ce agenția news.ro, citând surse profit.ro, a transmis că un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), la care s-a alăturat şi Guvernul României, împreună cu CNA şi mai multe ONG-uri, pregăteşte o platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina.
Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”. "Pentru presa de investigaţie, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupţie, incompetenţă sau alte deficienţe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe reţele sociale", explică Profit.ro, adăugând că, în opinia comunicatorilor guvernului, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la Bucureşti este corupt” este un narativ al dezinformării şi propagandei.
Și liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu a comentat informaţiile referitoare la platforma care ar urma să scaneze dezinformări în online, afirmând că "ieri se arestau preţuri, azi se arestează opinii". "Excesul de zel dăunează grav sănătăţii economiei. Ieri se arestau preţuri, azi se arestează opinii. Mâine?", scrie Cîţu pe Instagram.