- Coaliţia nu a reuşit, marţi, să respingă propunerea legislativă privind alegerea primarilor în două tururi, cu majoritate PSD-PNL-UDMR, după ce mai mult de jumătate din parlamentarii liberali prezenţi s-au abţinut şi astfel nu s-au întrunit voturile necesare.
- Legea propusă de AUR privind alegerea primarilor în două tururi ar fi trebuit să fie respinsă marţi în Parlament, potrivit unor calcule din interiorul coaliţiei. Cu toate acestea, s-au înregistrat doar 154 de voturi pentru respingerea legii, numărul minim necesar pentru respingere fiind de 166 de voturi.
Coaliția de guvernare a picat, marți, 12 aprilie, testul în Parlament, când, la Camera Deputaților a fost un adevărat circ pe sistemul alegerii primarilor. Propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr.115/2015 în scopul instituirii alegerii primarului şi a preşedintelui consiliului judeţean în două tururi de scrutin, iniţiat de AUR, a generat mai multe schimburi de replici între deputaţi.
Actul normativ se reîntoarce la comisii, votul final fiind doar 154 de voturi pentru respingerea proiectului, numărul minim necesar pentru respingere fiind de 166 de voturi, deoarece este o lege organică.
Proiect depus de AUR și susținut și de USR și de parlamentarii lui Ludovic Orban ar reprezenta o amenințare directă pentru zestrea electorală a PSD, partidul cu cei mai mulți edili. Și UDMR este interesată de securizarea sistemului de vot într-un singur tur pentru primari. Deputații PSD și UDMR au votat, astăzi, în bloc pentru menținerea actualului sistem de alegere a primarilor într-un singur tur, însă, deputații PNL nu au asigurat majoritatea necesară.
Celor din PSD-UDMR le-au lipsit 12 voturi. Din cei 99 de social-democraţi prezenţi, 98 au votat pentru respingere şi unul singur a votat contra.
Lista de vot final mai arată că 31 de deputați PNL s-au abținut și 2 deputați PNL nu au votat. Unul dintre cei care nu au votat este deputatul PNL de Dâmbovița, Liviu Balint.