O delegație a  Comisiei de Politică Externă a Senatului României condusă de către senatorul Titus Corlățean, în calitate de președinte, este prezentă, în aceste zile, în Albania.

 Deplasarea are loc la invitația președintei Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului Albaniei, Mimi Kodheli.

În prima zi a vizitei oficiale in Albania, au avut loc întâlniri de lucru cu reprezentanții grupului parlamentar al partidului de guvernământ, dar si cu reprezentanții Grupului parlamentar al principalului partid de opoziție. Totodată,   delegația română a  avut o întâlnire de lucru cu președintele Parlamentului Albanez, Lindita NIKOLLA și cu  președinta Comisiei de Afaceri Externe, Mimi Kodheli.
Pe agenda discuțiilor  au fost aderarea Albaniei la Uniunea Europeană, colaborarea dintre cele doua țări ca membre NATO în contextul agresiunii Federatiei Ruse din Ucraina și dezvoltarea cooperării dintre cele două țări pe plan economic, cultural, educațional și administrativ.
 
Un alt punct important care a fost abordat este cel al necesității retrocedării de către Statul Albanez a Casei Nicolae Iorga din Saranda, o proprietate cu o simbolistica specială pentru România. Răspunsurile din partea omologilor albanezi sunt promițătoare în ceea ce privește aceasta retrocedare către statul roman, spune oficialul român.
 
După 15 ani de negocieri, discuții politice, promisiuni, cred că, de această dată, vom reuși să obținem retrocedarea, a precizat Titus Corlățean.
 
 
La finalul întâlnirilor de astăzi, a avut loc o conferința de presă comună a liderului grupului parlamentar al Partidului Socialist din Albania, Taulant Balla și a președintelui Comisiei pentru Politica Externă a Senatului României, Titus Corlățean.
Membrii delegației condusă de Titus Corlățean vor participa, mâine,  la mai multe evenimente pentru marcarea Zilei Românității Balcanice.