Mesajul senatorului PNL Virgil Guran, cu ocazia Zilei de 9 mai

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație pentru români: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Uniunii Europene și Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Sunt, în fapt, lecții importante din care avem de învățat și în zilele noastre. Lecția determinării cu care strămoșii noștri și-au susținut cauza și au luptat pentru împlinirea visului obținerii independenței de stat, prin participarea la ceea ce istoria a numit Războiul de Independență 1877-1878.

Anul acesta se împlinesc 145 de la momentul în care Kogălniceanu rostea cu mândrie: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Lecția curajului, a viziunii și a păcii, pe care ne-a oferit-o Robert Schuman punând temelia unei Europe unite, atunci când la 9 mai 1950, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare. Declaraţia Schuman a reprezentat astfel certificatul de naștere al Uniunii Europene.

Astăzi, mai mult decât oricând, România și națiunile europene înțeleg beneficiile acestei uniuni: progres economic, sprijin, eforturi comune pentru pace și prosperitate. Din păcate, această sărbătoare ne găsește anul acesta într-un context nefericit, războiul de pe Frontul de Est, însă, ne confirmă încă o dată nevoia de solidaritate și parteneriat strategic. Înaintașii noștri ne-au oferit un exemplu de voință și abilitate politică, iar noi avem responsabilitatea ca împreună să continuăm să clădim un viitor sigur pentru generațiile următoare.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

Senator, Virgil Guran