Deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, a făcut o declarație politică, miercuri dimineață, cu puțin timp înainte ca delegația SN Nuclearelectrica să ajungă la Doicești.

Parlamentarul  a vorbit despre nevoia unei abordări corecte față de comunitatea locală, standardele internaționale pentru investițiile nucleare vin la pachet cu un Plan Strategic privind gestionarea impactul social al proiectului.
 
Investitorii sunt chemați să evalueze pe baza unor studii preliminare impactul social al proiectului și să propună măsuri corespunzătoare pentru reducerea impactului negativ în cadrul unor planuri de management coerente și corelate cu etapele dezvoltării proiectului. Având în vedere că la Doicești asistăm la primul proiect al unui SMR realizat în Europa atunci trebuie să spunem că suntem în fața unui proiect de o responsabilitate covârșitoare❗️ ce revine atât investitorului cat și autorității locale. De aceea e nevoie de o strategie clară, etapizată și asumată pentru gestionarea impactul social al proiectului, spune Radu Popa.
 
 Investitorul trebuie să se angajeze public să respecte atât obligațiile ce decurg din legislația românească de mediu cât și obligațiile ce decurg din standardele de responsabilitate socială recomandate pe plan internațional.
 În esență, aceste standarde de responsabilitate recomandă companiilor care fac investiții în domeniul nuclear-mai ales atunci când acestea sunt făcute în premieră-să respecte obligațiile și standardele internaționale, dar și standardele de responsabilitate socială care recomandă companiilor ca întreaga lor activitate să fie orientată pe principiul conform căruia o companie responsabilă social depune permanente fost eforturi și pe toate dimensiunile operațiunilor sale desfășurate pentru ca impactul negativ să fie cât mai redus în plan social și impactul pozitiv al proiectul să fie cat mai ridicat.
 În abordarea acestei situații atât de sensibile investitorul trebuie să aibă în vedere să se conformeze atât cu legislația românească și cu instrumentele internaționale care stabilesc standardele de responsabilitate în domeniu, a mai arătat demnitarul.
El a solicitat, de la tribuna Camerei Deputaților, investitorilor (Nuclearelectrica) să abordeze întreg procesul din perspectiva câtorva principii esențiale:
✔️ comunitatea locală trebuie permanent informată trebuie permanent consultată și implicată în luarea deciziilor cu impact de mediu
✔️ planul de investiții și managementul proiectului trebuie să fie concepute ca un program de dezvoltare a comunității și să devină o oportunitate de dezvoltare pentru județul Dâmbovița.
✔️ e nevoie ca investitorii americani și compania Nuclearelectrica să urgenteze realizarea unui plan de acțiune pentru implementarea proiectului.
 
Urmăriți, mai jos, intervenția parlamentarului în plenul Camerei Deputaților