- Senatorul român, Titus Corlățean, felicitat în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pentru raportul elaborat în cadrul Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului pe tema angajării răspunderii pentru doborârea cursei aeriene Malaysia Airlines (MH17)
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) își desfășoară lucrările pe parcursul acestei săptămâni, la Strasbourg, în cadrul sesiunii sale de vară. Delegația Parlamentului României la APCE (Senat) este reprezentată la această sesiune de senatorii Titus Corlățean și Viorel Badea.
Astăzi, joi, 23 iunie a.c., senatorul Corlățean a prezentat în fața plenului Adunării, pentru vot final, un proiect de rezoluție în baza raportului elaborat în cadrul Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului pe tema angajării răspunderii pentru doborârea cursei aeriene Malaysia Airlines (MH17). La dezbateri au participat și rude ale victimelor din Olanda.
La 17 iulie 2014, zborul Malaysia Airlines (Amsterdam-Kuala Lumpur) a fost doborât deasupra Ucrainei de Est în timpul fazei decisive a conflictului dintre separatiști, sprijiniți de Federația Rusă, și armata ucraineană. În urma acestui dezastru aviatic și-au pierdut viața 298 de persoane, iar o săptămână mai târziu membrii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite au solicitat în unanimitate angajarea răspunderii juridice a celor care se fac vinovați și a făcut apel către statele membre să coopereze în desfășurarea anchetei.
Nu am nicio îndoială că de departe, cel mai convingător scenariu este că zborul MH17 a fost doborât deasupra Ucrainei în 2014 de o rachetă Buk pusă la dispoziție miliţiilor pro-ruse de către armata rusă, a spus Titus Corlățean.
Raportul dezbătut de Adunarea plenară de la Strasbourg
Comisia pentru afaceri juridice a APCE spune, pe baza dovezilor puse la dispoziția raportorului său de autoritățile ucrainene și olandeze, că „de departe cel mai convingător scenariu” este că zborul MH17 a fost doborât deasupra Ucrainei în 2014 de o rachetă Buk pusă la dispoziție miliţiilor pro-ruse de către armata rusă.
Aprobând în unanimitate un proiect de rezoluție la Paris, pe baza unui raport al lui Titus Corlățean (România, SOC), comisia s-a declarat îngrozită de „dezinformarea” răspândită de autoritățile ruse cu privire la doborârea zborului Malaysia Airlines, care a provocat „ durere și suferință” către rudele și prietenii victimelor.
„În loc să ofere informații de încredere organelor de investigație competente, autoritățile ruse au răspândit dezinformare, inclusiv versiuni succesive contradictorii ale evenimentelor menite să creeze confuzie. Așa cum demonstrează informațiile cu sursă deschisă publicate în numeroase rapoarte, autoritățile ruse au mers chiar atât de departe încât au trimis date manipulate de radar, satelit și alte date pentru a ascunde adevărul”, se arată în comunicat.
În special, versiunile conform cărora un avion de luptă ucrainean SU 25 sau MiG 29 a doborât zborul MH 17 sau că o rachetă ucraineană Buk trasă de pe teritoriul controlat de guvern ar fi fost de vină, au fost „pe deplin respinse”.
Comitetul a cerut din nou Rusiei să coopereze cu bună-credință cu investigațiile în curs, inclusiv furnizarea de date adecvate prin satelit și radar cu privire la doborâre și să își ceară scuze oficiale rudelor victimelor MH 17 pentru durerea și suferința cauzate de dezinformarea anterioară.
De asemenea, a încurajat Curtea Europeană a Drepturilor Omului să ia în considerare acordarea de prioritate cererilor din partea rudelor apropiate a victimelor accidentului, „având în vedere suferința [lor] intensă și continuă”.
În cele din urmă, parlamentarii au încurajat autoritățile naționale și internaționale de siguranță a zborului să furnizeze actualizări cu privire la procedurile lor de survol peste zonele de conflict, în lumina recomandărilor Comitetului olandez de siguranță.
Nu acceptăm acțiunile barbare, respingem și condamnăm acțiunile barbare! Suntem hotarâți să folosim toate instrumentele democratice, politice și legale ca să ne asigurăm că adevărul iese la suprafață, că se va face dreptate și că răspunderea va fi într-adevăr asumată, a mai spus Titus Corlățean.
Proiectul de rezoluție a fost votat cu 80 de voturi pentru.