Marți, 28 iunie a.c., o delegație a Secretariatului general al OCDE, condusă de Ulrik Vestergaard Knudsen, secretar general adjunct, a avut o întrevedere, la Senat, cu președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean, și cu membri ai Comisiei. La întâlnire au mai participat senatorii Daniel-Cătălin Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii și servicii, membru al Rețelei Parlamentare Globale a OCDE și Viorel Riceard Badea, președintele Comisiei de cultură și media. Din partea Comisiei pentru politică externă au participat senatorii Roberta Anastase, vicepreședintele Comisiei, Cristian Bordei, secretarul Comisiei, Razvan Cuc, Radu-Mihai Mihail și Adrian Costea, membri ai Comisiei.

 

În perioada 27-28 iunie a.c., delegația Secretariatului OCDE se află în România în misiune de lansare a discuțiilor  privind aderarea țării noastre la OCDE (kick-off mission).
La începutul acestui an, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare a României la organizație, alături de celelalte cinci țări candidate (Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru). Ulterior, a fost semnată Scrisoarea de confirmare din partea României și a fost inițiat procesul de elaborare a Foilor de parcurs, documente care orientează eforturile de aderare ale țărilor candidate.

Senatorul Titus Corlățean a subliniat importanța vizitei delegației OCDE în România, care marchează deschiderea efectivă a discuțiilor privind aderarea țării noastre la organizație, și a apreciat sprijinul pe care Secretariatul OCDE l-a oferit candidaturii României.

Oficialul român și-a exprimat satisfacția pentru adoptarea Foilor de parcurs, înmânate oficial reprezentanților țărilor candidate cu ocazia Conferinței Ministeriale anuale a OCDE de la Paris (9-10 iunie a.c.).
Cele două părți au discutat despre stadiul pregătirii procesului de aderare și au convenit că o atenție deosebită trebuie acordată conținutului Memorandumului Inițial, document prin care România trebuie să se poziționeze față de toate cele 257 de instrumente juridice ale OCDE, care vizează domenii precum: protecția mediului, combaterea corupției, fiscalitate, digitalizare, investiții internaționale, protecția consumatorului, asistența pentru dezvoltare ș.a.m.d.
Reprezentanții Senatului au reafirmat sprijinul tuturor forțelor politice din Parlamentul României pentru obiectivul strategic național al aderării la OCDE.

  • Grup parlamentar de sprijin pentru OCDE

În acest context, senatorul Corlățean a subliniat importanța constituirii unui grup parlamentar de sprijin pentru OCDE, care să faciliteze adoptarea rapidă a modificărilor legislative necesare și a menționat că au fost deja demarate procedurile de înființare a acestei structuri la nivelul legislativului român. A subliniat, totodată, că prezenţa şi contribuţia parlamentarilor români în cadrul activităților Rețelei parlamentare globale a OCDE oferă oportunități importante de susținere a candidaturii ţării noastre, precum și de a face schimburi de experiență cu celelalte state membre și cu experții OCDE.
Secretarul general adjunct al OCDE a apreciat parcursul României de până la acest moment, implicarea și angajamentul de care a dat dovadă în atingerea obiectivelor necesare aderării la Organizație, confirmând că Parlamentul va avea un rol crucial în procesul de aderare. Mai mult, a subliniat că prin legătura directă pe care o au cu cetățenii, parlamentarii pot promova la nivelul întregii societăți beneficiile aderării la OCDE.
În încheierea dialogului cu reprezentanții Senatului, oficialul OCDE a ținut să exprime aprecierea tuturor statelor membre pentru felul în care țara noastră s-a implicat, în spiritul valorilor Organizației, în gestionarea crizei din Ucraina, prin sprijinirea refugiaților și oferirea de asistență umanitară conform regulilor de drept internațional umanitar în materie.
         

  • Corlățean promovează  politic candidatura României la OCDE din perspectiva viitoarelor negocieri, pentru accelerarea acestora, având în vedere și profilul de stat membru al UE. Cu cât mai repede, cu atât impactul economic și social, de rating de țară etc va fi mai benefic pentru România și cetățenii săi!      

În luna martie a acestui an, Titus Corlățean a participat la  conferința internațională a rețelei parlamentare globale a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ca membru al grupului restrâns de parlamentari europeni ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE).  Cu acest mandat european, Corlățean  susține politic și interesul specific național legat de acest obiectiv major al țării noastre, de a deveni membru al acestei Organizații mondiale economice de elită.