Guvernul ia în calcul ca, în această iarnă, în funcţie de evoluţia regională legată de războiului din Ucraina şi efectele sancţiunilor aplicate Rusiei, să impună o reaţionalizare a consumului de gaze, pentru companii, populaţia nefiind afectată de o posibilă raţionalizare a consumului, spun surse guvernamentale citate de  News.ro.

S-ar putea să fi o realitate de care să ne izbim în iarna aceasta, spune deputatul de Dâmbovița, Radu Popa.

Evoluăm într-un mediu energetic ostil din toate punctele de vedere și cred că, în câteva luni, embargo-ul Uniunii Europene, SUA, NATO va face ca nivelul de gaze din Rusia să fie sistate. Este o perspectivă pe care nu o ambizajam acum un an de zile. Personal, sunt speriat de această situație pentru că eu cred că nicio țară din Uniunea Europeană nu este pregătită pentru această realitate, a declarat parlamentarul într-o emisiune la ProfitNews.

România îşi asigură, în prezent, circa 90% din producţia de gaze, însă, parlamentarul social-democrat atrage atenția că  resursele trebuie puse în piață.

Odată pusă în piață, poate să o cumpere și bulgarul, și ungurul, și polonezul și oricine are nevoie. Alta este problema pe care îndrăznesc să o ridic și pe care Guvernul ar trebui să o aibă foarte repede în atenție, situația furnizorilor din piața de energie.

Odată cu plafonarea prețurilor la energie făcută de noi acum 6 luni, ei au fost nevoiți să suporte aceste costuri. În momentul de față, sunt pierderi de 50 de milioane de euro  pe fiecare companie. Eu nu știu dacă vor avea bani din iulie până în octombrie să facă aprovizionarea pentru iarnă și mi-e teamă că, odată ce vom avea gap-ul acesta de gaz, atunci va trebui să suplinim cu energie electrică. Crescând consumul de energie electrică în piață automat vor fi alte volume și nu știu dacă avem această energie disponibilă astăzi. Dacă vom muta tot consumul de energie al României pe electric în absența gazului rusesc, mi-e teamă că vom avea niște surprize, a mai subliniat Radu Popa.