Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a avut, zilele trecute, o întrevedere cu delegația parlamentară din Georgia condusă de Irakli Beraia, președintele Comisiei pentru apărare și securitate a Parlamentului Georgiei și al Grupului parlamentar de prietenie Georgia - România.
Întrevederea a avut loc în marja participării delegației georgiene la cea de-a 22-a ediţie a formatului ”Parliamentary Intelligence-Security Forum”, organizat la București, în perioada 6-8 iulie a.c.
Senatorul Corlățean a evidențiat nivelul foarte bun al relației bilaterale fundamentate de legături tradiționale istorice și culturale, în contextul aniversării a 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Georgia.
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru obiectivele legitime ale Georgiei de aderare la UE și NATO. A salutat recunoașterea perspectivei europene a Georgiei de către Consiliul European din 23-24 iunie a.c. și a reconfirmat disponibilitatea României de a sprijini Georgia în realizarea reformelor și progreselor necesare pentru obținerea statutului de stat candidat la aderarea la UE. În acest sens, a subliniat necesitatea menținerii dinamicii contactelor bilaterale la nivel executiv și legislativ.
Pe de altă parte, senatorul Corlățean a subliniat necesitatea ca, la nivelul clasei politice de la Tbilisi (putere și opoziție), să fie înțeles corect momentul istoric pe care Georgia îl traversează în contextul european cunoscut, astfel încât să poată fi gestionate soluțiile de diminuare a polarizării politice extreme care s-a manifestat în ultimii ani în această țară și care a generat consecințe negative profunde pentru eficacitatea proceselor de reformă democratice, necesare atât pentru atingerea obiectivelor de etapă pentru integrarea în UE, cât și din perspectiva îndeplinirii obligațiilor asumate la momentul aderării la cealaltă organizație pan-europeană, Consiliul Europei.
A exprimat speranța, în acest context, că va fi identificată voința politică necesară în ansamblul clasei politice georgiene pentru a promova, în lunile care urmează, adoptarea măsurilor de reformă necesare, astfel încât Consiliul European din decembrie 2022 să poată confirma acordarea statutului de candidat la aderarea la UE.
Senatorul Corlățean a evidențiat importanța continuării proceselor integraționiste pe linia UE și NATO pentru asigurarea stabilității și securității în Bazinul lărgit al Mării Negre, în contextul agresiunii armate a Federației Ruse asupra Ucrainei.
A subliniat utilitatea constituirii unei agende comune româno-georgiene pe linie guvernamentală și parlamentară care să impulsioneze cooperarea bilaterală în plan politic, economic, energetic, de securitate și educațional.
Membrii delegației georgiene și-au exprimat aprecierea și recunoștința pentru susținerea constantă acordată de România eforturilor Georgiei de aderare la structurile europene și euro-atlantice, precum și pe linia respectării integrității teritoriale a statului georgian.
Din delegația georgiană au făcut parte Vladimer Chachibaia, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare și securitate, David Zilpimiani, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului Georgiei și E. S. Nikoloz Nikolozishvili, ambasadorul Georgiei la București.