Luni, 11 iulie 2022, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a transmis E.S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, mesajul de condoleanțe din partea Senatului României și a membrilor Comisiei pentru politică externă, cu ocazia decesului fostului prim-ministru al Japoniei, Shinzō Abe.


Cu mare durere am aflat despre trecerea în neființă a fostului prim-ministru al Japoniei, Shinzō Abe, o personalitate de prim rang a vieții politice și diplomatice, un model de curaj, noblețe și modestie, un susținător permanent al țării noastre. Memoria fostului prim-ministru Shinzō Abe va rămâne pentru totdeauna o pagină strălucitoare și de inspirație pentru toate generațiile viitoare”, a transmis  Titus Corlățean în mesajul de condoleanțe.


În timpul întrevederii cu E.S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, senatorul Titus Corlățean a semnat și în cartea de condoleanțe deschisă la reședința ambasadorului.

Titus Corlățean a reacționat public imediat după asasinarea fostului premier nipon, vineri, 8 iulie, și a condamnat uciderea acestuia.

Actul criminal de asasinare a unui lider politic de talia fostului Prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, trezește pretutindeni și în mod justificat oroare, șoc și profunde regrete. Astfel de gesturi criminale și iresponsabile trebuie condamnate ferm și trebuie să genereze un act de Justiție corespunzător, act care nu va putea, din păcate, să aducă înapoi un mare om politic al Japoniei contemporane și un prieten al României.
Condoleanțe sincere și solidaritate cu poporul Japonez!, a notat acesta pe pagina sa de facebook.