Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a transmis un mesaj ferm, în contextul în care Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc.

 
”Despre obsesiile maladive ale unor "triste figuri" referitoare la "autonomiile etnice" în România.
Domnul să-i lumineze și pe cei bolnavi de ură la adresa românilor, mai ales când se pretind fețe bisericești, ca să înțeleagă faptul că pământul României este unul binecuvântat și o Patrie iubitoare și generoasă pentru toți fiii și toate fiicele sale care se nasc și trăiesc aici, indiferent de etnie...Sunt astfel de oameni, din păcate, care nu cunosc cuvântul "dragoste" când vorbesc despre România. Eu unul, însă, nu obosesc să mă rog pentru binele acestei Patrii și pentru oamenii săi!”, spune senatorul de Dâmbovița.

Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad. „Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru (Viktor Orban n.r.) să susţină eforturile de autonomie a Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a spus Laszlo Tokes.

În acest context, Titus Corlățean a avut o reacție dură la aceste „declarații provocatoare”.

Acest tip de declarații pe care tristul personaj menționat le-a tot făcut într-o Românie care este o patrie iubitoare pentru toți fiii și fiicele, indiferent de etnie, și în care minoritățile naționale, începând cu cea maghiară, se bucură realmente de drepturi la preservarea identității, peste standardele europene, și în orice caz, mult peste cele în care etnicii români în Ungaria se bucură, însă lucrurile acestea au fost făcute fără mari ecouri până și la urmă... Înclin să cred, după toți acești ani în care ne-am enervat și am reacționat, că situația trebuie tratată sobru, dar ferm. Nu trebuie lăsate chiar așa să fie făcute oricând și oricând, mai ales când declarațiile se fac pe teritoriul României, cu prim-ministru dintr-o țară vecină, care a făcut niște declarații privitoare la Uniunea Europeană de pe teritoriul României și, în termeni politici, nu sunt în regulă aceste declarații. Dar obsesiile acestea autonomiste, separatiste pe care tristul personaj pe care l-ați menționat, nu vreau să-i rostesc numele, slavă, Domnului, nu au generat ecou în societatea românească. Însă întrețin, din păcate, un anumit nucleu de radicalism”, a declarat Titus Corlățean, în cadrul unei emisiuni la un post național de televiziune. El a atras atenția că instituțiile statului ar trebui să fie, totuși, atente și, în orice caz, politic să se reacționeze la nivel mai serios”.

„Cred că Ministerul de Externe are îndeajuns de multă experiență pentru a-și face o evaluare, de a aborda persoanele diplomatice corespunzătoare în astfel de aspecte. România este o țară primitoare. (...) Dar, cred că un mesaj pe canal diplomatic, mai discret, dar foarte direct, în termeni fermi cu privire la anumite aspecte, da, ar trebui transmis”, a subliniat Titus Corlățean.