Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România și a infrastructurii de desecare și drenaj. Acesta urmărește adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, în principal, dar şi asupra altor factori de mediu şi a populaţiei.  

Suma destinată Programului are o valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027. 

Prin prezentul proiect de act normativ se are în vedere sporirea numărului de amenajări de irigații noi, de la 89 la 150. De asemenea, va crește suprafața pentru care se vor asigura irigații de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigații. 

Totodată, se vor majora de la 531 la 666 numărul de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, precum și suprafața deservită de infrastructura de irigații, de la 1.212.917,8 ha la 1.464.349,70 ha.  

Prin acest program, MADR își propune ca sistemul de irigații din România să poată beneficia de mai mult sprijin financiar, fiind astfel îmbunătățite condițiile de dezvoltare și creștere, precum și obținerea de cantități mărite de producție la hectar. 

Deputatul PSD, Marian Țachianu, susține că investițiile în sisteme de irigații moderne sunt esențiale și este de părere că introducerea acestui capitol important în PNRR este absolut necesară.

 

”Este esențial să se pună accent pe extinderea sistemelor de irigații. Pe domnul ministru Daea l-a preocupat dintotdeauna acest lucru și îl preocupă și în continuare. Sper să putem intra pentru accesarea de fonduri prin acest Program Național de Redresare și Reziliență, PNRR”, spune deputatul Marian Țachianu.