Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a semnat ”Declarația comună privind pseudo-referendumurile organizate de Federația Rusă în teritoriile ocupate din Ucraina”.

Președintele Corlățean a co-inițiat, alături de omologii săi din țările baltice și alte state membre UE, textul respectivei declarații politice.

”Referendumurile ilegale organizate în regiuni ale Ucrainei de regimul lui Vladimir Putin trebuie condamnate. Furtul de teritorii prin forță armată nu poate fi acceptat! Am co-inițiat alături de colegii președinți de comisii de politică externă din parlamentele naționale ale statelor baltice și alte state membre UE următoarea Declarație politică”, a precizat președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României

  • Documentul condamnă atât așa-zisele referendumuri organizate de Federația Rusă în regiunile temporar ocupate din Ucraina, cât și continuarea războiului de agresiune, lansat în mod neprovocat și injust, de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
  • Documentul reiterează că invazia constituie o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a Cartei ONU, a dreptului internațional și a Memorandumului de la Budapesta.
    Pseudo-referendumurile organizate de Federația Rusă în regiunile ocupate din Ucraina constituie nu doar o încălcare a normelor dreptului internațional, ci și o încercare de justificare a războiului ilegal, a violențelor, deportărilor forțate, dezinformării, intimidării, context în care rezultatele așa-ziselor referendumuri sunt lipsite de orice legitimitate.
  • Documentul face apel la comunitatea internațională să respingă și să condamne pseudo-referendumurile, să nu recunoască rezultatele acestora și nici distribuirea pașapoartelor ruse pentru cetățenii Ucrainei.
  • Comunitatea euro-atlantică și statele partenere sunt invitate să întărească urgent regimul de sancțiuni anti-ruse, să consolideze sprijinul multi-sectorial pentru Ucraina, să solicite trimiterea în justiție a celor vinovați de respectivele acte de agresiune, să adopte decizii și sancțiuni similare împotriva Belarusului, ca stat susținător al agresiunii militare ruse.
  • Este exprimată hotărârea cea mai fermă de a continua sprijinul pentru poporul ucrainean și furnizarea de asistență de securitate, pentru a rezista pe mai departe împotriva invaziei ruse.