Revenirea lui Adrian Țuțuianu în prim-plan, după o bună perioadă în care părea că a intrat într-un con de umbră din punct de vedere politic, a generat multe discuții pe scena politică dâmbovițeană și nu numai. 

Am realizat, în aceste zile, un interviu cu Adrian Țuțuianu, proaspăt numit secretar general adjunct al Guvernului. Am aflat de la acesta cum a ajuns pe acest post important în arhitectura guvernamentală, ce planuri politice are, dar și câteva aspecte de can-can. Totodată, contextul mondial, cu consecințe economice și politice interne importante a impus și impune în continuare o serie de întrebări la care demnitarul a răspuns în acest dialog foarte interesant pe care vă invit să-l urmăriți în două părți.

Principalele declarații ale primei părți:

  • ”Evident că mă interesează ca, în 2024, să candidez undeva și sper ca acest obiectiv să capete consistență în 2023, 2024, nu astăzi. Nu mă interesează neapărat să candidez în județul Dâmbovița. Vom vedea. Vă spun cu sinceritate, sunt lucruri care s-au rupt între mine și mulți de aici, din Dâmbovița ca să putem să le reînnodăm. Eu n-am uitat nimic! Sunt oameni cu care nu mai vreau să stau la aceeași masă sau unii în care nu mai am încredere!”
  • ”Sunt compromisuri pe care n-am să le fac niciodată! N-am să pup niciodată pe cineva în fund ca să stau pe un scaun. N-am să mă duc lângă oameni lângă nu care vreau să stau doar ca să ocup un scaun. Sunt lucruri clare! Sunt oameni cu care n-am să stau niciodată la aceeași masă! Nu am, la acest moment, un proiect politic imediat. Mă interesează, dar voi lua decizia a momentul potrivit și evident că nu depinde doar de mine decizia asta. Depinde de toți cei care fac parte din echipa asta mare care este condusă, astăzi, la PSD, de Ciolacu”.
  • ”Suntem într-o situație excepțională și cred că decizia pe care a luat-o PSD-ul este una corectă, dat fiind contextul de securitate și economic din Europa și de la nivel mondial. Ce se întâmplă acum în proximitatea teritoriului nostru național este extrem de grav și sentimentul meu este că unii nu înțeleg”.

 

  • ”Este un război sângeros, de ocupație promovat de Putin. Rămân aproape siderat când văd oameni pe care îi cunosc, mai ales aici, în Dâmbovița,  care au diverse comentarii și simpatii pro Putin, pro Rusia, anti americani. Este o coaliție utilă din perspectiva interesului național. Nu există altă variantă, trebuie să fim conștienți de acest lucru. Mișcările suveraniste nu trebuie privite nici cu superioritate de către unii, nici subestimate”!
  • ”Multe dintre restricțiile din perioada pandemiei nu erau necesare! A fost o greșeală mare de exemplu că Parlamentul n-a lucrat un an și jumătate (...) Multora dintre români le-a convenit. Unii s-au făcut că fac învățământ online, alții că fac activitatea politică online, alții medicină online etc. În învățământ, este o tragedie, doi ani, în care nu s-a învățat aproape nimic”!
  • ”Măsura aceasta cu majorarea salariilor pentru administrația publică locală nu este binevenită în contextul actual. În multe zone, este și nejustificată. Cred că era bine să nu se fi făcut niciun fel de majorare și să existe un tip de solidaritate a clasei politice cu poporul!”