Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat, în sesiunea plenară care se desfășoară în această săptămână, la Strasbourg,  să plaseze  Ungaria sub procedura de monitorizare completă, din cauza  problemelor vechi ale statului de drept și democrației din această țară, care, în opinia APCE,  „rămân în mare parte neabordate”.

Ungaria se alătură celorlalte zece state membre ale Consiliului Europei aflate în prezent în monitorizare completă, ceea ce implică vizite regulate ale unei perechi de raportori APCE, dialog permanent cu autoritățile și evaluări periodice ale gradului în care un stat membru își onorează obligațiile și angajamentele Consiliului Europei. 

 

Senatorul Titus Corlățean a susținut un amendament prin care cere Ungariei să asigure o respectare reală a protecției minorităților naționale, inclusiv printr-o reprezentare reală a lor și a minorității române în Parlamentul de la Budapesta. Amendamentul a fost aprobat cu o largă majoritate.

”Am depus un amendament prin care le-am cerut autorităților maghiare după toți acești ani, în sfârșit, să asigure o protecție reală a minorităților naționale, inclusiv o reprezentare reală în parlamentul Ungariei.

De ce? Pentru că așa-zisul purtător de cuvânt al minorităților naționale este o reprezentare falsă – nu este membru al parlamentului, nu are drept de vot și, practic, acest mecanism exclude minoritățile naționale din Ungaria din procesul de luare a deciziilor asupra tuturor domeniilor Ungariei, inclusiv minoritățile naționale”, a spus în plen, demnitarul român.

Solicitarea acestuia a fost introdusă în pachetul de măsuri solicitate Ungariei și supuse controlului de către APCE prin procedură constrângătoare de monitorizare.