APIA se află în plină campanie de autorizare a plății primei tranșe din subvențiile APIA pe acest an. Autorizarea avansului se face în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, ca apoi, din decembrie, să fie demarată plata integrală, cu termen de finalizare data de 30 iunie 2023 pentru cererile unice depuse în acest an la nivel național.

Se dorește direcționarea spre agricultură a tuturor fondurilor europene disponibile pentru dezvoltarea afacerilor din agricultură. În primele 9 luni ale acestui an, în conturile României și implicit ale fermierilor români, au intrat 2,57 miliarde euro. La acestea se vor adăuga 1,3 miliarde euro, reprezentând avansul la plățile directe, plăți care au început deja din 16 octombrie. La această dată, deja au intrat aproape 800 milioane euro către 375 de mii de fermieri”, spune deputatul PSD, Marian Țachianu. El a arătat că, în pofida unui an greu, marcat de războiul din Ucraina, de secetă și de criza energetică, fructele și legumele românești sunt mult mai prezente pe mesele românilor, acesta fiind meritul fermierilor. 

”În ciuda tuturor acestor greutăți, au continuat să acceseze programele de sprijin și să lucreze pământul”, a mai punctat Țachianu.