Senatorii au aprobat, luni, 14 noiembrie, în ședința de plen, proiectele de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Guvernul Malaysiei privind extrădarea și  asistenţa judiciară reciprocă în materie penală, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021.

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a subliniat că autorităţile române au făcut demersuri la nivel politico-diplomatic, inclusiv prin completarea cadrului juridic bilateral, pentru a evita situații cu care s-au confruntat în urmă cu câțiva ani, când patru români au fost arestaţi pentru trafic de droguri în Malaysia, unde pentru traficul de droguri se aplică pedeapsa cu moartea.

”Era nevoie pe fond, și asta de mai multă vreme, nu de două, ci chiar de trei instrumente  acorduri bilaterale, cel de-al treilea care nu apare astăzi, din păcate, pe ordinea de zi, este acordul privind transferul persoanelor condamnate. Fac parte dintr-un pachet care de ani de zile se negociază între România și Malaysia. Este un pachet juridic de asistență judiciară în materie penală, de extrădare și respectiv transferul persoanelor condamnate absolut necesar pentru că, între altele, din păcate, România a fost în situația de a avea câteva cazuri cu cetățeni români care, și o spun în deplină cunoștință de cauză de la fața locului, fără să fie cu adevărat în acel grad de vinovăție care ar fi generat o sancțiune, o condamnare atât de aspră, au fost în situația unii din naivitate de a fi calificați drept traficanți de droguri deși, doi dintre ei, au fost cărăuși lipsiți de știința subiectului și, în consecință, potrivit legilor drastice din Malaysia, au fost condamnați la pedeapsa capitală”. 

Corlățean a vorbit pentru prima dată  public despre o misiune diplomatică pe care a avut-o în urmă cu câțiva ani în Malaysia pentru obținerea din partea autorităților malaysiene a unui angajament de a nu pune în practică pedeapsa capitală.

”La un moment dat, acum câțiva ani, mi s-a cerut de către Guvern, să efectuez o misiune diplomatică parlamentară discretă, nu s-a auzit de ea și a avut ca scop, în primul rând, obținerea unui angajament politic al guvernului malaysian de a nu pune în practică pedeapsa capitală ceea ce s-a și obținut și pentru a obține comutarea. În două dintre cazuri, a funcționat acest subiect, în cel de-al treilea, lucrurile rămăseseră complicate, dar cu un angajament al autorităților malaysiene de a nu pune în practică pedeapsa capitală și au și onorat. Credeți-mă că regimul de detenție al celor trei cetățeni români alături de alții erau absolut dramatice”, a povestit acesta.

Mai mult, Titus Corlățean a cerut Ministerului Justiției și diplomației române să furnizeze date privind stadiul celui mai important document din acest pachet, subliniind necesitatea accelerării negocierii, semnării și punerii în practică a celui de-al treilea acord care ne va permite să repatriem cetățenii români care au fost condamnați la pedeapsa capitală.

”Ceea ce am cerut Ministerului Justiției și Ministerului de Externe la ședința comisiei pe care am avut-o săptămâna trecută, din păcate, n-a fost onorat, nici acum n-am primit de la cele două ministere o informare privind stadiul negocierii și, respectiv, semnării celui de-al treilea document care e cel mai important, transferul persoanelor condamnate și fac o solicitare publică să ne transmită aceste elemente  pentru că este necesară accelerarea negocierii semnării și punerii în practică a acestui al treilea acord care ne va permite să repatriem cetățenii români care au fost condamnați la pedeapsa capitală. Slavă Domnului că s-a reușit blocarea acesteia pe care noi, europenii, nu o acceptăm, am exclus-o prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului și două protocoale de amendament, așa încât avem așteptarea ca executarea pedepselor să se facă pe teritoriul românesc”.