Propunerea legislativă privind interzicerea utilizării insectelor și viermilor în alimentația umană s-a aflat, luni, 21 noiembrie, pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului, cu raport de respingere din partea Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală, comisia de fond. Inițiativa legislativă aparține parlamentarilor AUR, Senatul fiind prima cameră sesizată.

Inițiativa a generat discuții vii din partea senatorilor, unele dintre ele savuroase, însă, intervenția lui Titus Corlățean pe subiect a venit să lămurească aspectele de ordin legislativ.

  • ”Ar fi o lege neconstituțională”!

”Uniunea Europeană nu interzice sau nu stabilește obligativitatea unor forme de alimentație, dar nu poți să interzici. Așa că, marea majoritate a românilor vor merge pe tradițiile românești, pe care le împărtășim cei mai mulți dintre noi. Ar fi absurd să interzici ceea ce Uniunea Europeană nu interzice. Dacă am adopta o astfel de lege vă anunț că, din perspectiva articolului 148 (n.r. privind integrarea în Uniunea Europeană), ar fi o lege neconstituțională raportat la ceea ce este obligativitate a normelor europene față de dreptul intern”, a explicat senatorul de Dâmbovița, Titus Corlățean.

Raportul de respingere a propunerii legislative a fost aprobat cu 102 voturi pentru, 12 împotrivă și o abținere.