Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a participat, în perioada 4-5 decembrie, la Roma, la ședința Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei găzduită de Camera Deputaților a Parlamentului italian, unde s-a desfășurat seminarul cu tema „Strategiile și instrumentele Consiliului Europei pentru garantarea respectării drepturilor omului, a statului de drept și a regulilor democratice în soluționarea conflictelor”. 

În intervenția sa, demnitarul român a vorbit despre nevoia de a face proiectul democrat european mai atractiv, în contextul existenței unei atmosfere europene complicate, a unor conflicte în interiorul Europei și al eșecului țărilor membre de a le preveni. Totodată, a accentuat nevoia de a schimba strategiile în noul context geopolitic.
 ”Acest lucru înseamnă că nu toate instrumentele noastre au fost eficiente. Și din acest punct de vedere aș dori să subliniez că una dintre dimensiunile care au făcut proiectul european atât de atractiv a fost procesul de extindere a Uniunii Europene. Trebuie să sprijinim acest proces de extindere a UE”.
Corlățean a vorbit și despre rolul pe care CE îl  poate avea în contextul negocierilor pentru stingerea conflictelor în Orientul Mijlociu și a punctat nevoia de relansare a unor instrumente ale Consiliului Europei.